Hisse senedi nasıl satılır?
Şirketin Anonim Şirket (A.Ş.) olması gerekir.Sermaye Piyasası Kurumu (SPK)'ndan onay alması gerekir.Takasbank'ta hesabı olması gerekm...
Yeni yatırımlar yapmak yahut pazarda hızlı büyümek isteyen ve o nedenden dolayı sermaye ihtiyacı duyan şirketler, şirketlerini çoklu hisselere bölerek dışarıdan ortaklar alma yöntemi ile şirketin bir parçasını satarak şirket kasasına para girişi yaparlar. Buna şirket hissedarlığı denir. Bu hissedarlığın ifadesi olan resmi belgeye de hisse senedi denilmektedir.
Şirketin Anonim Şirket (A.Ş.) olması gerekir.Sermaye Piyasası Kurumu (SPK)'ndan onay alması gerekir.Takasbank'ta hesabı olması gerekmektedir.
Hisse senetleri zamanımızda belli pazar yerlerinde satılırlar. Türkiye'de bu pazar yeri eski adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yeni adıyla da Borsa İstanbul olarak adlandırılır. Bir şirket hissedar edinmek için halka arz olmak isterse şu şartlar aranır:
Eskiden hisse senetleri yatırımcıların ellerinde tutmaları gerekli olan tapu benzeri birer kağıt halinde olurlardı. Bu günlerde ise bu hisselerin kaybolması yanması .vb diğer durumları önlemek için Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) adıyla anılan kamuya ait resmi bir kurumda dururlar ve yatırımcıya da bir üyelik verilerek hisselerini kontrol etmeleri sağlanmaktadır.
Bu şartları sağlayan şirketler halka arz olabilir, çoklu ortak yapısına geçebilirler.
Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Bankalar ve türlü aracı kurumlar vasıtasıyla hisse senedi sahibi olunur. Bu kurumlar cüzi bir komisyon karşılığında sizin adınıza hisse alım satım işlemlerini yaparlar. Komisyonun düşük olmasının nedeni artık herşeyin web aracılığıyla online yapılabilmesi ve maliyetlerin aşağı çekilmiş olmasıdır.
Şunu da belirtelim: Takasbank devlete ait bir bankadır. Diğer bankalar ve aracı kurumlar Takasbank'ta hesap açmak zorundadırlar. Borsa İstanbul'da yapılmış olan tüm hisse alım-satım paraları bu aracıların Takasbank hesabında tutulur. Böylelikle yatırımcının parası devletin güvencesiyle korunmuş olur.
Hisse Senedi Satarken Nelere Dikkat Etmeli?
Şirketlerin kamuoyuna yaptığı resmi açıklamaları okuyunuz. Örneğin bir şirketin kasasından büyük harcamalar yapıldığı için borsada hisse değeri düşmüş olabilir. Lakin kamuoyu açıklamasında o parayı yeni yatırımlar için kullandığını okursanız bilirsiniz ki o şirket para kaybetmiş ama yeni yatırımlar yapmıştır. Dolaylı olarak ileriki dönemlerde şirketin kazacı artacak ve hisse değeri artabilecektir.
Her hisse yatırımı için belli bir al ve sat hedefi koyarak yatırım yapınız. Alım-Satım stratejiniz kesin olsun ve ona bağlı kalın. Konunun uzmanlarından danışmanlık almadan yatırım yapmamaya özen gösteriniz. Borsa bir kumar yeri değildir. Mali tabloları okuyabilmek büyük önem arz etmektedir. Finansal okur-yazarlık kurslarına gittikçe bu açığınızı kapatabilirsiniz.
Hisse senetleri şirketlerin bilançolarına göre ve arz-talep haline göre değerlenirler. Tüm bu değerleme Borsa İstanbul'un kontrolündedir ve bütünüyle güvenilir sonuçlardır. Bu yüzden hissesine sahip olduğunuz şirketin mali tablolarına güveniyorsanız ve piyasadaki konumundan memnunsanız hissedeki dalgalanmaları belli oranda gözardı edebilirsiniz. Bir hisse çokca nedenden ötürü değer kazanıp kaybedebilir. Büyük paralarla alım veyahut satım yapılarak o hisse manipüle edilmekte olabilir. Bunun gibi değişkenlerden emin olmadan hissenin çok değer kazanacağı veya kaybedeceği kanısına varmayın.
Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Hisse senedi alır iken hissenin sahibi şirketin bulunmuş olduğu sektöre, sektörün gelecekteki potansiyeline ve bu şirketin şuanda ve gelecekte sektörde ağırlığı olup olamayacağına dikkatli olunuz.
Hepsinden önce SPK'ya kaydı olan bir aracı kurum seçmeye dikkatli olunuz.
Temel analiz diye adlandırılan mali tablo analizlerini türlü kaynaklardan bulup okuyunuz. Çokca aracı firma yatırımcıları için danışmanlar bulundururlar. Bu danışmanlardan muhakkak sektör tavsiyeleri alınız.