Halıdaki sigara yanığı nasıl çıkar?

Halıda oluşan sigara yanığının çıkarılabilmesi için kullanılacak malzemelerden birisi zımparadır. Nalburlardan ve yapı marketlerden r...

 

Sağlığa olan sayısız zararının yanında sigara ara sıra türlü eşyaların yanarak deforme olmasında da önemli rol oynar. Sigara içen insanların kıyafetlerinde, evlerindeki perdelerinde ve arabalarının koltuk döşemelerinde sigaradan kaynaklanan yanıklar görülebilmektedir. Hassaten yere düşen sigaralardan ötürü kolay bir şekilde yanabilen tekstil ürünleri olan halılarda da bu tür yanıklar olabilir. Yüksek fiyatlar ödenerek alınan bu eşyalar, genelde küçük sigara yanığı yüzünden değiştirilmek istenmez. Bu halde halıdaki sigara lekelerinden kaynaklanan kötü görüntünün giderilmesi gerekmektedir.

Halıdaki Sigara Yanığı Nasıl Çıkar?

Zımparalama Yöntemi

Halıda oluşan sigara yanığının çıkarılabilmesi için kullanılacak malzemelerden birisi zımparadır. Nalburlardan ve yapı marketlerden rahatça temin edilebilen kağıt zımparalar bu iş için kullanılabilmektedir. Lakin kullanılacak olan zımparanın kalınlığı bu işlemde önemlidir. Halıda kullanmak üzere zımpara alınırken çok kalın olmayan, ince bir zımpara tercih edilmelidir.

Halıdaki sigara yanığının zımpara ile çıkarılabilmesi için her şeyden önce yanık üstüne birkaç damla su dökülerek bu bölüm ıslatılır. Halı ıslatıldıktan sonra zımpara daire çizen hareketler yaparak yanığın üstüne gezdirilir. Bu işlemde zımpara kağıdı asgari avuç büyüklüğünde kullanılmalıdır. Yanığın derinliğine göre 15-20 dakikalık zımparalama işleminin ardından halıdaki sigara yanığı toptan kaybolur. İzin kaybolmasının sonrasında da temizlenen bölüm geniş dişli bir tarakla taranmalıdır. Bu işlemde, yanık bölüm çevresinde zımparadan kaynaklanan bir deformasyon görülürse işleme son verilmelidir.

 

Doldurma Yöntemi

Halıdaki sigara yanığın giderilebilmesi için kullanılacak diğer bir yöntemde ise yanan tüyler kesilerek halıdan uzaklaştırılır. Bu işlemde yanık bölümdeki tüyler en dipten kesilir. Halıda açılan oyuk ise halıdan alınan tüyler ile tamamlanır. Bunu yapmak için halı tipine göre, boşluğu doldurmak için kullanılacak tüyler halının değişik bölümünden kesilebilir. Halının altına kıvrılan ve normal zamanda görülmeyen kısımlardaki tüyler de bunu yapmak için kullanılabilmektedir. Veyahut örgü ipi gibi halı ile benzer tonlarda olan iplikler de bu amaçla kullanılabilmektedir.

İhtiyaç duyulan iplikler elde edildikten sonra halıda açılan oyuğun en dibine yapıştırıcı sürülür. Bu yapıştırıcı uygulanırken çok dikkati açık olunmalı ve halının değişik yerlerine bulaştırılmamaya çalışılmalıdır. Yapıştırıcı uygulamasından sonra da dolgu için tercih edilen iplikler yönlerine dikkati açık olunarak oyuğa yerleştirilmeli ve gereken düzeltmeler yapıldıktan sonra yapıştırıcının kuruması beklenmelidir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Tuvalet hijyeni nasıl sağlanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?