Gıda mühendisliği mezunları nerelerde çalışır?

Turizim bölümlerinde yer bulan otel ve restoranlarda, yiyeceklerin kalite kontrolünün yapılmış olması, saklanması, kalite standartlar...

 

Türkiye’deki üniversitelerde öğrenciler tarafından en fazla talep gören, en temel mühendislik kısımlarından birisi de Gıda Mühendisliği bölümüdür. Gıda mühendislerinin temel görevi çalıştıkları işletmelerde, fabrikalarda yahut benzeri kuruluşlarda gıdanın muhafazasını sağlamak, onun insanların sağlığına etkisi araştırmaktır. Gerektiği hallerde konu ile ilgili deneyler ya da AR-GE faaliyetleri yürütmektir.

Gıda Mühendisliği mezunlarının çalışma alanları

Oteller ve restoranlar 

Turizim bölümlerinde yer bulan otel ve restoranlarda, yiyeceklerin kalite kontrolünün yapılmış olması, saklanması, kalite standartlarının denetlenmesi gibi görevleri yerine getirirler. 

Devlet kurumları 

Tarım, Orman ve Köyişleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları'na, KPSS'den minumum 70 puanı geçmek koşuluyla atanabilirler. Bu bakanlıklarda ise kalite kontrol uzmanı olarak çalışırlar.

ALES ve YDS gibi gereken ön koşulları başarıyla geçmelerinin sonrasında üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler. Araştırma görevlisi ya da doçent olma imkanı bulabilirler. 

Temizlik ürünleri üretilen yerler

Kullanılan malzemelerin insanların sağlığına etkileri, malzemenin kalitesi gibi konularda araştırma yaparlar.

Üniversite yemekhaneleri

Binlerce üniversite öğrencisinin yemeklerini kontrol etme, saklama ve temizliğinden sorumlu olarak çalışırlar. 

 

Sağlık kuruluşları

Yiyeceklerin sağlık üstündeki etkilerini araştırmak gibi temel görevleri yerine getirirler.

Özel tarım alanları

Tarımdaki verimi arttırmak, ürünün doğal yapısını bozmadan gelişimi, iri görünmesini sağlamak üstüne çalışmalar ve AR-GE faaliyetleri yürütmekle görevlidirler.

Bisküvi, çikolata ve yiyecek fabrikaları

 Üretimle ilgili hemen her departmanda çalışabilirler. Mesela AR-GE departmanın ürün geliştirilmesi, yeni çikolatalar, yeni tatlar keşfedilmesi gibi görevleri yerine getirirler. Ek olarak proje mühendisi, işletme mühendisi olarak da bu fabrikalarda çalışabilirler.

Belediyeler

Toplu etkinliklerde yapılmış olan yemeklerin kontrolünde, dağıtılan gıda malzemelerinin organizasyonlarından sorumlu olarak çalışırlar.

Öğrenci yurtları

Bin ve üstünde insanların barındığı, yemek yediği yerlerde gıda mühendislerinin çalışması zorunlu hale getirilmiştir. Barınan kişi sayısına paralel olarak mühendislerin sayısı da artar.

Fabrika yemekhaneleri

Çok miktarda kişinin yemek yemesi dolaylı olarak, gıda mühendislerinin günlük kalite kontrol yapmaları gerekmektedir. Gıda mühendisleri en fazla bu fabriklarda istihdam sağlamaktadır 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Hemşirelik mezunları nerelerde çalışır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?