Biyoteknoloji mezunları ne iş yapar?

Biyoteknoloji mezunlarından özel sektörde çalışmak isteyenler ise başta tarımsal üretim ve araştırmalar yapan şirketleri olmak üzere ...

 

Üniversitelerin Fen Fakültesi ve Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan Biyoteknoloji 4 senelik bir lisans bölümüdür. Sayısal alandan öğrenci kabul eden bölümü bitirmiş olan adaylar biyoteknolog unvanını alırlar. Son dönemlerde moleküler biyoloji, genetik gibi alanlarda yaşanan hızlı ve kaliteli değişim tarımda biyoteknoloji uygulamalarının itici gücü olmuştur. Nüfus artışı ve tarım alanlarının azalmasıyla bilhassa gıda ihtiyacını karşılamak için geleceğe yönelik biyoteknolojik uygulamalara ağırlık verilmiş ve alan gerekli olan önemi kazanmaya başlamıştır. 

Biyoteknoloji mezunlarından özel sektörde çalışmak isteyenler ise başta tarımsal üretim ve araştırmalar yapan şirketleri olmak üzere bitki koruma, seracılık alanında faaliyet gösteren şirketler bünyesinde istihdam edilebilirler. Ek olarak bankalar, tarım kooperatifleri, biyoteknoloji ve genetik alanında faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları da çalışabilecek diğer alanlardır. Fidancılık, gübre, hayvancılık, tarımsal biyoteknoloji, tohum bankaları da biyoteknoloji mezunlarının çalışabileceği özel sektör kuruluşları arasında sıralanabilir. Bu alanlarda üretim, planlama, araştırma ve geliştirme, yönetim değişik aşamalarda çalışmalar yürütürler.

Biyoteknoloji bölümünü bitirmiş olan adaylar temel olarak 3 alanda çalışma şansına sahiptir. Bu alanlar akademik kariyer, kamu kurumlarında istihdam ve özel sektörde istihdam olarak sıralanabilir. Akademik alanda kariyerine devam etmek isteyen adaylar master ve doktora aşamalarını başarıyla tamamlayınca bölümün eğitiminin verildiği üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve yardım eden doçent olarak araştırma yapar, akademik çalışmalar ve yayınlarda görev alır, öğretim faaliyetlerine katılırlar. Ek olarak seminerler, konferanslar gibi etkinliklerde de konuşmacı olarak görev alırlar.

 

Kamu alanında çalışmak isteyen bölümünü bitirmiş kişiler ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere il- ilçe müdürlükleri, şeker fabrikaları, biyoteknoloji enstitüleri, araştırma enstitüleri, biyoteknoloji laboratuvarları gibi kurumlarda görev alırlar. Bu kurumlarda biyoteknoloji alanında çalışma ve uygulama yapan mezunlar zaman geçtikçe mesleklerinde ilerleyip kamu kurumlarında parça şefi, uzman, müdür yardımcısı, müdür gibi görevlere gelerek yöneticilik yapabilirler. Ek olarak kamuya bağlı çok endüstri, sağlık ve çevre üstüne çalışan kurumlarda görev alabilirler. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı da biyoteknoloji mezunları istihdam edebilirler. Ek olarak Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı bünyesinde açılan araştırma kuruluşları da biyoteknoloji mezunlarının istihdam edilebileceği kurumlar arasındadır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Arkeoloji ve sanat tarihi mezunları nerelerde çalışır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?