Biyokimya mezunları ne iş yapar?

Laboratuvar ortamlarının dışında çevre araştırma merkezlerinde de görev alabilecek olan biyokimya mezunları, bu bölümdeki rutin işler...

 

Günümüzün sıklıkla tercih edilen ve biyolojik sistemlerin kimyevi yapılarını en ince detayına kadar inceleyen bir bilim dalıdır. Bu sistemlerde yer bulan moleküler düzeydeki fonksiyonlarını göz önüne alan biyokimya, diğer çokca bilim dalı ile de alışveriş halindedir. Mesela bu bilim dalı en büyük ortak bilim dalları olan biyoloji ve kimya ile beraber çalışmasının peşi sıra fizik, sağlık bilimleri ve daha bir çok bilim dalı ile ortak çalışmalar yürütür.

Laboratuvar ortamlarının dışında çevre araştırma merkezlerinde de görev alabilecek olan biyokimya mezunları, bu bölümdeki rutin işleri götürme konusunda da istihdam edilebilirler. Araştırma laboratuvarlarında görev yaparak bir çok yeni kimyevi bileşeni elde edebilecek donanım ile yetiştirilen biyokimya mezunları, tıbbi kimyasallar gibi çok büyük bir sektörde çok münasip koşullarda iş de bulabilirler. Hem gıda aynı zamanda değişik sektörlerde önemli bulunan bir dal olan fermantasyon teknolojisinde de aktif görev alabilecek olan biyokimyagerler, eğitim süreçleri devam ederken formasyon alabilirlerse ve öğretmenlik sertifikasına sahip olabilirlerse, bütün bu çalışma alanları dışında öğretmenlik de yapabilirler. 

Mesleğin geleceği çokca ana bilim dalının yanında hayli açıktır. Bilhassa biyomedikal ve tıbbi araştırmaların devamlı sıcak olduğu sağlık sektörünün projeleri kapsamında araştırma yapılmış olması zamanımızda daha da önemli hale geldiğinden, biyokimya mezunları çok rahat iş imkanlarına sahip olabileceklerdir. O sebeple bir çok kişi tarafından bu alan tercih edilme noktasında iyi sıralardadır.

 

Bu alandan mezun olan kişiler biyokimyager ünvanına sahip olurlar. Biyokimyagerler bir çok iş kolunda çalışabilme imkanına sahiptirler. Biyokimya mezunları için en gözde sektörler arasında yer bulan ilaç ve gıda sanayisinden değişik olarak, tarım ilaçları, kadınların gözdesi olan kozmetik ürünler sektörü, kimyevi alanlar içinde göze çarpan detarjan teknolojisi alanları da biyokimyagerleri istihdam etmektedir.

Biyokimya mezunları genelde çalışma ortamı olarak laboratuvarlarda yer alırlar. Biyokimya analiz laboratuvarları adı verilen bu çalışma alanlarında biyokimyagerler sağlık sektörüyle ilgili türlü analizler yapabilirler, ilaç ve gıda sektörü ile ilgili kalite kontrol analizlerini yaparak sistemlerin bir tüm durumunda ilerlemesine yardım eden olurlar.

Bu alana yönelecek olan kişiler, işlerini gerçekten seve seve yapabilmeleri için meraklı olmalıdırlar. Her daim yeni çalışma ve bir şeyler ortaya çıkarma merakına sahip insanlar için daha ideal olan biyokimyagerlik, laboratuvar ortamında olmayı sevenler ve devamlı deneylerle zaman harcamak isteyenler için nerdeyse biçilmiş kaftandır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Genetik ve biyoinformatik mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?