Eski etek nasıl değerlendirilir?

Tamamımızın bildiği üzere kadınların yaratıcılıklarını kullanıp eski kıyafetleri değerlendirme konusunda üstlerine yoktur. Eskiyen et...

 

Tamamımızın bildiği üzere kadınların yaratıcılıklarını kullanıp eski kıyafetleri değerlendirme konusunda üstlerine yoktur. Eskiyen eteklerimizden neler yapılabildiğine bir göz atalım.

Eteklerden, kalp biçiminde kesimler yapıp, kenarına dantel fırfır eklenip, yastıkların üstüne dikilebilir.

30 cm'e 30 cm ölçülerinde kesip, dört tarafını dikerek temizlik bezi ya da cam bezi olarak kullanılabilmektedir.

Etekler bel bölümüne lastik geçirip büzülerek, uzunluğunu münasip miktarda kesip, su damacanalarına kılıf olarak kullanılabilmektedir.

Küçük el cüzdanları, banyo ve tuvalete yer paspasları, üzerlerine dantel dikerek sehpa örtüleri de yapılabilmektedir.

Eni 10 cm boyu 20 cm kadar dikdörtgen biçiminde kesip, 3 tarafını kumaşın farklı renginde kalın bir iple çapraz görünümde dikip, üst bölümüne da fermuar dikerek makyaj çantası yapılabilmektedir. Üstüne de renkli parlak taş veya düğmeler dikip daha güzel görünmesi sağlanabilir.

Birden fazla eteği biri birine sağlam dikişlerle ekleyip en bölümlerine sağlam tahta parçaları dikip gererek, dört ucuna halat bağlayıp hamak veyahut salıncak olarak kullanılabilmektedir.

İstenen ebatta kesip, alt etek bölümünü biri birine dikip, kalan bölümünden askı yapıp el işi çantası, kol çantası yapılabilmektedir.

Esnek kumaş türüne sahip etekleri, gereken ölçülerde kesip, iki yan tarafından dikip, alt ve üst bölgelerini açıkta bırakıp boyunluk, kolluk veya tozluk yapılabilmektedir.

 

3-4 parmak eninde dar uzun parçalar durumunda kesilip saç bandı olarak kullanılabilmektedir

Yine münasip ölçülerde kesip, üst bölümüne üç parmak genişliğinde içten lastik dikip, straplez olarak giyilebilir.

Dar ve uzun kesilen parçalar biri birine eklenip lastik vasıtasıyla fırfır yapılarak mutfak raflarında değerlendirilebilir.

Uzun etekler, boyundan kısaltılarak üstüne muhtelif taşlar kullanarak yahut ek olarak başka renk kumaşlardan cepler yapılarak tekrar etek olarak kullanılabilmektedir.

Çok renkte ve miktarda parçalar kesip, bu parçaları biri birine dikerek masa örtüsü, yatak örtüsü, yastık kılıfı yapılabilmektedir.

Eteğin ön ve arka tarafını biri birinden ayırıp, ön tarafına yine değişik kumaştan veya benzer kumaştan cep yapıp, arka bölümünden da boyna geçecek biçimde kemer  yaparak mutfak önlüğü olarak kullanılabilmektedir.

Kavanoz kapağından taşacak biçimde oval parçalar kesip, kapak üstlerine yapıştırıp, kapağın kenar bölümlerine da istenen renkte kurdela geçip fiyonk yapılıp değerlendirilebilir.

Değişik renklerde etekler, dikdörtgen biçiminde kesip dikilerek yemek masalarında servis altlığı olarak kullanılabilmektedir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Mücevher bakımı nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?