Ergoterapi nasıl yapılır?

Ergoterapi eğitimlerinde insanların topluma adapte olmasını ve yaşam verimliliğini artırması sağlanmaktadır. İlk bölümde ergoterapi u...

 

Ergoterapi kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamayı amaçlar. İş uğraşı olarak da bilinir. Kişinin ihtiyaç duyduğu ve kendinden bekleniyor olan aktiviteleri yapabilme ve geliştirmeyi sağlamaktadır. Ergoterapinin uygulama alanları ev, okul, iş yeri, fabrika, sağlık merkezi, huzur evi, rehabilitasyon merkezi, hastane ve adli kurumlardır. 

Ergoterapi eğitimlerinde insanların topluma adapte olmasını ve yaşam verimliliğini artırması sağlanmaktadır. İlk bölümde ergoterapi uygulanacak kişi gözlemlenmektedir. Bunun sayesinde hastadan verim almak için hangi yöntemler uygulanacağı belirlenir. Hastanın algılama yetisi, iletişim kabiliyeti ve sosyal yaşantısında günlük eylemlere katılımına yönelik incelemeler yapılmaktadır 

Ergoterapi seanslarında 5. kısım rehabilitasyon merkezine yatırılan insanların kontrolüdür. Tedavi sonrası insanların sosyal hayata adapte olabilmesi amaçtır.

İkinci safhada kişilerin fiziksel yeterliliklerini ölçmeye yönelik bir çalışma yapılmaktadır. Bu aşamanın hedefi kişilerin, fiziki olarak yapmak istediklerininin ne kadarını gerçekleştirdiğidir. Kas yeterliliği ve fiziki güç üstünde inceleme yapılmaktadır. İncelemeler nihayetinde kaslar güçlendirilir. El becerisi geliştirilir. Fiziki kuvvet artırılır.

Ev işleri ve ev düzeninin ayarlanması ergoterapide 4. aşamadır. Hastanın tedavi prosesi öncesi yaşadığı alan düzenlenir. Hastadan fazla beklentiye girerek hayal kırıklığına uğratmamak önemlidir. Hasta tedavi evresinde kendini zorlamamalıdır. 

 

Üçüncü bölümde ergoterapi tedavisi gören hastanın mesleki hayatının devam ettirilebilmesi hedeflenir. Kişi bunun sayesinde iş hayatında daha kolay adapte olur. Kişinin hastalık sürecinden önce yaptığı işleri tekrar sürdürebilmesi hedeflenir. İşi yapma boyutu incelenir. 

Ergoterapi eğitmenleri kişisel ve grup olarak eğitim vermektedir. Eğitimler tıbbi, sosyal davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanları içermektedir. Ergoterapi eğitimlerinde belli sağlık problemleri veyahut psikolojik sebeplerle sosyal hayattan uzaklaşmış insanların tekrar sosyalleşmesini hedeflenir. 

Ergoterapistler kimselerin fiziki, duygusal ve bilişsel yeteneklerinin içerisinde bulunulan çevre tarafından desteklendiği yada kısıtlandığını savunurlar. Ergoterapi toplumsal katılımı artırmayı amaçlar. Çevrenin düzenlenmesi ve insanların yeterliliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Ergoterapi engelli kimselerin kimseye ihtiyaç duymadan kendi işlerini yapabilmeyi amaçlar. İnsanların iş görebilme potansiyellerini artıran bir eğitim sürecidir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Yutkunma zorluğu neden olur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?