Diş teli nasıl takılır?

Her dişe tek tek braket yapıştırılır. Braketin yapıştırılacağı yüzey temiz ve kuru olmalıdır. Bonding denen yapıştırıcı diş yüzeyine ...

 

Diş dizilimindeki bozuklukları düzeltmek için diş teli takılmasına ortodonti tedavisi denir. Bu tedavi her yaş grubundan insana uygulanabilir fakat tek koşul dişlerin ve çene kemiğinin sağlıklı olmasıdır. Ortodonti tedaviyle ilgili ilk merak edilen bu tellerin nasıl takıldığıdır.

Diş Teli Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her dişe tek tek braket yapıştırılır. Braketin yapıştırılacağı yüzey temiz ve kuru olmalıdır. Bonding denen yapıştırıcı diş yüzeyine sürülür. Braketler yerleştirilir ve dışarı sızan yapıştırıcılar temizlenir. Tamamı yapıştırıldıktan sonra ark teli denen tel braketlerin içerisinden geçirilir. Gerekliyse braketler lastikler vasıtasıyla sabitlenir.

2) Indirekt Bonding Yöntemi

Tedaviye başlamadan önce var ise çürük dişlere dolgu yapılmaktadır, diş etlerinde problem var ise onlar giderilir. Dişler hijyenik ve kuru hale geldikten sonra takılma işlemine geçilir.

1) Geleneksel Yöntem

Bu telleri takmak için 2 ayrı yöntem vardır. 

İşleme başlamak için hastanın dudaklarını iki yana çekerek açılmasını sağlayan ekartör adıyla anılan aparey takılır. Böylelikle ağzın içi en arkadaki dişlere kadar görülebilmektedir. Teller takılırken ağzın kuru olması gerektiği için tükürüğü izole eden bir aparey yerleştirilir.

Geleneksel yötemin tersine, braketler dişlere tek tek değil bir kerede yapıştırılır. İşlemin öncesinde hastanın dişlerinin kalıbı oluşturulur. Braketler bu diş modelinin üstünde hazırlanılır. Bir plak kullanılarak braketler modelden dişlere aktarılır. Bu yol hastanın koltukta oturma süresini kısaltır ve memnuyet oranı diğerine göre daha yüksektir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Ashtanga yoga nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?