Kök kanal tedavisi nasıl yapılır?

Çalışma alanı belirlendikten sonra kök kanalında enfeksiyon oluşmuş dentin tabakaları dönen özel aletler kullanılarak temizlenerek di...

 

Pek çok kimse dişçiye gitmekten çekinir. Kanal tedavisi ise en fazla endişe uyandıran diş tedavi uygulamaları arasında ilk sıralarda yer bulur. Fakat bu tedavi çürük veya travmaya bağlı olarak dişte meydana gelen iltihaplanmanın giderilmesinde ve dişin sağlığına kavuşarak kaybedilmesinin önlenmesinde çok etkili olmaktadır 

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çalışma alanı belirlendikten sonra kök kanalında enfeksiyon oluşmuş dentin tabakaları dönen özel aletler kullanılarak temizlenerek dişten uzaklaştırılır. Bu işlem esnasında bazı özel dezenfektanlar kullanılarak kök kanalındaki mikroorganizmalar da yok edilir. Kök kanalındaki sinir ve mikroorganizmalar temizlenince kanal ucuna kadar özel dolgu malzemesi doldurularak kanal kapatılır. Son olarak dişe normal halde dolgu yapılarak tedavi sonlandırılır.

Kanal tedavisine başlanırken hepsinden önce hastanın ağrı duymaması için lokal anestezi yapılarak diş uyuşturulur. Dişin uyuşması tamamlandığında mine ve dentin tabakalarındaki çürükler tümüyle temizlenir. Çürükler temizlenince dişin özüne, pulpa tabakasına ulaşılır. Elektronik aletlerin vasıtasıyla kök kanalında hangi mesafede çalışma yapılacağı tespit edilir ve yapılmış olan tespitin teyit edilmesi için dişin röntgeni çekilir.

Kanal tedavisi eğer diş canlıysa tek seansta, diş canlılığını kaybetmiş ise de iki seansta tamamlanır. Dişin tekrar enfeksiyon kapmaması için özel önlemler alınır ve imkan varsa tedavi tek seansta bitirilmeye çalışılır. Kanal tedavisi tamamlanınca dişte birkaç gün ağrı ve hassasiyet oluşabilir. Fakat bu hal birkaç gün sonra iyileşir ve ağrılar ortadan kaybolur. Kanal tedavisi yapılmış olan diş fonksiyonel olarak kullanılabilmektedir ve ağız sağlığına dikkat edildiği sürece bu dişte bir problem meydana gelmez.

 

Kanal Tedavisi Nedir?

Pulpa tabakası dişin en içteki tabakasıdır ve sinirler ile kan damarları şurada bulunmaktadır. Diş çürükleri ve enfeksiyonlar pulpaya ulaştıklarında, sinirlerin uyarılması ile beraber şiddetli ağrılar ortaya çıkar. Enfeksiyonun bu tabakaya ulaşmış olması ek olarak sinir ve damarları da etkilemektedir ve dişin tedavisi için bu tabakada yer bulan enfekte sinirlerin, damarların ve mikroorganizmaların temizlenerek dişten çıkartılması gerekmektedir. Kanal tedavisi de pulpaya ulaşılıp diş kökündeki sinirlerin ve mikroorganizmaların temizlendiği bir tedavi yöntemidir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Topuk dikeni nasıl anlaşılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?