Beyzbolun kuralları nelerdir?

Vurucu isabetli bir vuruş yapınca birinci kaleye koşar. Savunma takımının oyuncuları ise topu alıp, kaleciye ulaştırmaya çalışır. Geç...

 

Kurallara uygun şekilde hazırlanmış sahada, bir yahut birden çok hakemin yönettiği beyzbol antrenör yönetimindeki 9 kişilik iki takım arasında oynanır. Savunma ve hücum takımlarıyla oynanan oyunun gayesi, rakipten daha çok koşu tamamlayıp oyunu kazanmaktadır. Oyun nihayetinde en fazla koşuyu tamamlayan takım, oyunun galibi sayılır.

Vurucu isabetli bir vuruş yapınca birinci kaleye koşar. Savunma takımının oyuncuları ise topu alıp, kaleciye ulaştırmaya çalışır. Geçen bu süre sırasında vurucu diğer kaleleri dolaşarak sayının turunu tamamlar. İsabetli vuruş yapan ve kaleye ulaşabilen oyuncu kalesinde durabilir veyahut kendinden sonraki kalecinin koşma turunda, ilerideki kaleye doğru koşabilir.

Kaleler

 Beyzbol sahasının iç saha kenarı 24,43 metre uzunluğunda ve kare şeklindedir. Dış saha ise iç sahanın iki kenarının uzatılmasıyla elde edilen faul çizgilerini içine alan alandır. Başlangıç kalesinin tel örgüler, tribünler veya başka bi engelle arasındaki uzunluk asgari 76,20 metredir. Atıcı plakasının seviyesi başlangıç plakasından 2,5 cm daha yüksekte olmalıdır. Atıcı plakasının 15 cm önünden başlamak suretiyle, başlangıç kalesine doğru 1,82 cm’lik bölümün eğimi her 30,4 cm için 2,5 cm olarak belirlenir. İç saha, dış saha ve faul çizgileri dışarısındaki bütün alanlar faul bölümü olarak tanımlanır.

Başlangıç kalesinin bir engelle mesafesinin asgari 18,28 metre olması gerekmektedir. Başlangıç kalesinin nerede olacağına karar verildikten sonra ölçülerine münasip olarak ikinci kale yerleştirilir. Başlangıç kalesinden ikinci kaleye 27,43 metre, ikinci kaleden başlangıç kalesine doğru 27,43 metre ölçülür ve iki ölçümün kesişme alanına birinci kale yerleştirilir. Birinci kale ve 3. kale arasındaki uzunluk ise 38,70 metre ve 8,5 cm’dir.

 

Hücum

 Hücumdaki takım oyuncuları, sayı kalesine gelerek fırlatıcının yakalayıcıya attığı topa sopayla vurmaya çalışır. Yapılmış olan atışın geçerli olup olmadığına sayı kalesi hakemi karar verir. Fırlatıcının 4 geçersiz atış yapması, vurucu oyuncuya birinci kaleye yürüme hakkını kazandırır. Vurucunun;

Topun karşı oyuncu tarafından havada yakalanması halinde

3 geçerli atışı vuramaması halinde

Vurduğu topu ceza alanına düşürmesi durumunda oyun dışı kalır.

Hücum takımının 3 oyuncusunun oyun dışı kalması halinde, takım hücum hakkını kaybederek savunma takımı olarak oynar. Takımların vuruş hakları tamamlanınca devre tamamlanmış olur.

Savunma 

Savunmadaki takım oyuncuları değişik görevler üstlenir. Fırlatıcı oyuncu fırlatıcı tümseğinde, yakalayıcı oyuncu sayı kalesinin arkasında, üç kale bekçisi ise kale noktalarına yerleşir. Sayı yapmakla görevli hücum oyuncuları 3 koşucu olarak isimlendirilir. Sayı turunu tamamlayamayan ve kalelerde kalan bir koşucunun, vurucunun isabetli vuruşu ile koşma süresi kazanması veyahut kalecileri atlatıp diğer kaleye koşarak sayı turunu tamamlaması gerekmektedir. Bir kalede aynı süre içinde yalnızca bir koşucu yer alabilir. Koşucu kaleler arasında koşarken, topun kaleciye ulaşması veya bir savunma oyuncunun topu ele geçirmesi halinde koşucu oyun dışında kalmış olur. Yakalayıcılar ise kale etrafında yer bulur.

 
 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Tekvando yaparken nelere dikkat edilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?