Satrançta piyon nasıl kullanılır?
Piyonların iki kare halinde ilerlemesine izin veren tek ayrıntı, piyonun ilk hareket anı ile ilgilidir. Eğer oyuncu piyonunu daha önc...
Sayıca satranç tahtasının en kalabalık figür grubu olan piyonlar, yetenek olarak ise hayli zayıftırlar. Genellikle çok büyük fonksiyonlarından söz etmek pek mümkün olmayacaktır. Fakat yine de oyun içerisinde doğru pozisyon almaları ile oyunun kaderine etki ederler.
Piyonların iki kare halinde ilerlemesine izin veren tek ayrıntı, piyonun ilk hareket anı ile ilgilidir. Eğer oyuncu piyonunu daha önce oynamamış ve ilk defa oynayacak ise 2 kare biçiminde bir çıkışla oyuna başlayabilir. Lakin daha sonra bu ilerleyiş yine 1 kare olarak devam edecektir.
Satrançta her iki ordunun da başlangıç pozisyonunda 8'er adet piyonu bulunmaktadır. Orduların piyadeleri bu taşlardan oluşur. En ön sıraya dizilen ve büyük ihtimalle de çatışmaya hepsinden önce girecek olan piyonlar, pozisyon alma konusunda doğru bir biçimde hareket ettirilmelidirler.
Savunma esnasında hem birbirilerini arka çapraz karelerden koruyan, aynı zamanda ön çapraz karelerini koruma altına alan piyonlar önemli görevler üstlenirler. Rakip taşların saldırı yapmak için kullanacakları kareler bu biçimde kısıtlanır.
Piyonların aktif şekil kullanılıp mat pozisyonlarının içine girmesi, saldırılar ile rakibi yıpratması ve önemli taşları düşürmek için kullanılması da hayli önemlidir.
Piyonların kullanımı ile ilgili savunma ve saldırı olmak üzere iki ayrı başlık açılabilir. Açılış hamlelerinden oyun ortasına, oyun içi değişik pozisyonlardan oyun sonlarına kadar piyonlar her alanda etkin olabilirler.
Çoğu oyuncu piyonlarını vezire dönüştürebilmek için oyun sonuna kadar mücade edebilir. Bu amaçla rakibin ilk yatayına piyon ulaştırmaya çalışmak da bir piyon kullanım şeklidir.
Saldırı esnasında ise piyonlar bir nebze daha çok sorumluluk alabilirler. Diğer taşların rakibe saldırı noktasında aldıkları pozisyonları piyonlar desteklerler. Örnek vermek gerekirse; bir at e5 karesinde bulunuyor ve buradan da d7 karesini tehdit ediyor ise, atı korumak için d4 yahut f4 karelerinde bir piyon bulundurulabilir. Buradaki piyonlar ilgili atı arka çapraz yönlerden koruyacaklardır.
Yalnızca bir önündeki kareye ilerleyebilen piyonlar, tek karelik bir menzile sahiptirler. Lakin rakip taşları tehdit etmeleri ve yemeleri bu biçimde gerçekleşmez. Ön çapraz karelerdeki taşlar piyonlarca tehdit edilebilmektedir. Bir piyon, karşı karşıya geldiği rakip taşı tehdit edemez. Ama ön çaprazında (sağ yahut sol) bulunan benzer taşı tehdit edebilir ve alabilir.