Bebeklerde kulak ağrısı nedenleri

Bebeklerdeki kulak ağrısı, türlü kulak hastalıkları veya kulağa komşu bölümlerde bulunan hastalıkların(diş yahut çene) ağrısının kula...

 

Kulak ağrısının sıklıkla görüldüğü kişiler çocuklar ve bebeklerdir. Çocuklar şikayetlerini pratik olarak dile getirebilirken bebekler bunu değişik yollarla belli ederler. Bebekler kulak ağrıları olduğunda normal zamanda yaptığından daha çok sağa sola dönebilir, ellerini kulaklarına götürüp çekiştirebilir, ayrıca huzursuzluğa kapılarak ağlayabilirler.

Bebeklerdeki kulak ağrısı, türlü kulak hastalıkları veya kulağa komşu bölümlerde bulunan hastalıkların(diş yahut çene) ağrısının kulağa yansıması ile olabilir. Ağrının nedenini anlayabilmek için detaylı bir inceleme sonucu iyi bir hastalık öyküsü almak ve gereken muayeneleri yapmak önemlidir. Ebeveynlerin bu ağrıyı fark ettiği anda doktoruna başvurması erken teşhis ve tedavi için en ehemmiyetli adım olabilecektir.

Özel olarak küçük çocuklar ve bebeklerde kulağın kendisinden kaynaklanan bazı hastalıklar görülür. Bu hastalıklar görülme sıklığına göre orta kulak ve dış kulak iltihabıdır.

Kulak ağrısı bebeklerde en sık rastlanan bir hastalıktır. Anne babalara ise bu konuda çok iş düşmektedir. Kulak sorunlarının önemli ve acil sayılabilmesi için kulak ağrısının olması gereklidir. Kulakta ağrısız problem bahsi geçen ise önemli bulunan bir hal yoktur lakin doktor kontrolü şarttır.

Dış kulak iltihabı

 Dış kulak yoluna yabancı cisim kaçması erken zamanda travmaya sonrasındaysa enfeksiyon kapmasına neden olur. Yabancı cisim kaçması akıntı, ağrı ve öksürükle belirti göstermektedir. Yabancı cisim varlığı ilgili ise muhakkak doktora başvurulmalıdır. Evdeki metotlarla cisim çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Sudan kaynaklı(denizde, havuzda ya da banyo esnasında) iltihaplanma da dış kulak yolu hastalıklarına örnektir. Su ile temastan sonra kulakta oluşan ağrı iltihaplanmaya işarettir ve tedaviye bir an önce başlanmalıdır.

 

Kulak enfeksiyonu kaynaklı bu hastalıkların diğer belirtileri şu biçimde sıralanabilir;

Uykudan bağırarak uyanma,

Ek olarak hafif yahut yüksek ateş de kulak ağrısının belirtileri arasındadır.

Duyma yetisinin azalması,

Kulak akıntısı ve akıntının pis ve koyu renkte olması,

Kulak tıkanıklığı,

Orta kulak iltihabı

 İlk 2 yaş içinde üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra sık görülebilen bir hastalıktır. Bütün çocuklarda iki yaşına kadar asgari bir kere görülür. Bebekleri orta kulak iltihabından korumak için; sigara dumanına maruz kalmaması, biberonla yatarak beslenmemesi, anne sütünü muhakkak alması, kalabalık ortamlardan uzak tutulması önemlidir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Doğum parası nasıl alınır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?