Bamyanın faydaları

Yüksek miktarda antioksidan özelliği bulunan bamya, vücudumuzdan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Antioksidanlar, b...

 

Türkiye’de çoğunlukla bamyanın meyvesi zeytinyağlı ya da etli yemek olarak, ek olarak güveçte karışık sebzelerle birlikte pişirilir ve bamya tüm dünyada çokca değişik kültür içerisinde kendine yer edinmiştir. Taze olarak haziran ve temmuz ve ağustos aylarında tüketilen bamya, vücudumuza en fazla yarar sağlayan besinlerden biridir. İçerdiği vitamin ve mineraller vesilesiyle yüksek oranda besin değeri bulunan bamyanın sağlığımıza ne gibi yararlar sağladığını makalemizde bulabilirsiniz.

Yüksek miktarda antioksidan özelliği bulunan bamya, vücudumuzdan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Antioksidanlar, başta kanser olmak üzere çokca hastalığa karşı vücudumuzun sağlığını korumasına yardımcı olur.

Bamya; folik asit, C, A, K, vitaminlerini ve ek olarak fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir gibi mineralleri barındırır. Bamyanın içerdiği yüksek besin değerleri, yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlar çeken kişilere de yarar sağlamaktadır.

Bamyanın sümüksü sıvısından hoşlanmayanlar bu lezzetli ve sağlıklı sebzeden uzak duruyor olabilir. Bu nedenden dolayı bamyayı ayıklarken imkanlar el verdiği sürece dikkatli olmaya ve meyveyi delmemeye çalışmak gerekmektedir. Ek olarak pişirmeden önce üstüne limon sıkılırsa da bu sıvı azaltılabilir. Bamyanın içerdiği vitamin ve minerallerden en iyi biçimde yararlanmak için düşük sıcaklıkta ve az pişirmek gerekir.

 

Haziran ve ağustos ayları arasında tüketilen bamya aşırı sıcakların ve güneşin kötü etkilerinden koruma sağlamaktadır.

Bamyanın içerdiği vitamin ve mineraller vücudumuzun bağışıklık sistemine destek vermektedir.

Bamyanın çok önemli özelliği lif oranı çok yüksek bir sebze olmasıdır. Bu da vücut metabolizmasının çalışmasına yardım eden olarak kabızlık gibi problemlere gelir. Bamyanın içerdiği lifler mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına destek olarak sindirime önemli derecede yarar sağlamaktadır. Ek olarak fazla kilo sorunu olan insanların de sofralarında düşük kalorili bu sebzeye sürekli yer vermesi faydalı olur.

Folik asit içermesi özelliğinden ötürü bu sebze, hamile kalmayı planlayan anne adayları için yararlı bir besindir.

Bamya bağırsaklara olduğu gibi böbreklere de gayet etkilidir. İdrar söktürücü özelliği olmasından ötürü, safrada kum ve taş sorunu olanlar düzenli biçimde bamya tüketmelidir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Çikolatanın zararları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?