B2 vitamininin faydaları

B2 vitamininin yararları:...

 

Suda eriyen vitaminler grubuna giren B2 yani diğer adı ile riboflavin ışığa karşı narin olup ısıya dayanıklı vitamindir. B2 vücudumuzda depolanamadığından her gün alınması gerekli olan bir vitamindir. Bu vitamin daha fazla hayvansal gıdalar ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. B2 benzer zamanda bazı bağırsak bakterileri tarafından da sentezlenebildiği için eksikliğine pek rastlanmayabilir. Gün içinde 1,7 mg B2 alınması yeterli olur.

B2 vitamininin yararları:

Bu vitaminin en fazla bulunmuş olduğu besinleri sıralayacak olursak ilk sırada süt tozu, karaciğer ve böbrek gelir. Bunun dışında süt, yoğurt (hassaten yoğurdun üstündeki yeşil sulu kısımda) yumurta, ıspanak, kurubaklagiller, kuru fasulye, badem, mantar, yürek, tavuk, kuşkonmaz, soya fasülyesi, bira mayası, yeşil fasulye, yer fıstığı gibi yiyeceklerde bulunmaktadır.

B2 vitamini fazlalığında ise diğer B grubu vitaminlerinde olduğu gibi fazlası depolanamadığından idrarla dışarı atılır. Ve idrar rengi koyulaşır. Bunun peşi sıra bulantı ve kusma yapabilir.

B2 vitamininin eksikliğinin görüldüğü bireylerde; kilo kaybı, deride yara, dil ve dudaklarda yara, ağızla ilgili şikayetler, uykusuzluk, yorgunluk, öğrenme güçlüğü, gözlerde hassasiyet ve yanma belirtileri meydana gelir.

Not :Trisiklik antidepresanlar, fenotiazinler, proberasid B2 'nin etkisini azaltırlar.

Göz hastalıkları, yorgunluğu, kataraktın önlenmesinde etkili olmaktadır.

 

Üremeye yardımcıdır.

Karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji üretimi için gereklidir.

Vücudumuzdaki asit oranını düzenler.

Kırmızı kan hücrelerinin oluşması için gereklidir.

Solunum sisteminin çalımasında yardım eden rol oynar.

Antioksidan etkiye sahiptir.

Saç, cilt, tırnak sağlığı için önem arzeder.

Ağız, dudak ve dilin hassaslığının giderilmesinde önemlidir.

Migrenin önlenmesinde önemli rolü vardır.

Enfeksiyon ve yanık tedavisinde kullanılmaktadır, bağışıklığı güçlendirir.

B2 vitamininin yaşlılarda, hamile ve emzikli kadınlarda, fazla alkol tüketenlerde, ülser rahatsızlığı olanlarda, östrojen ve doğum kontrol ilaçları alan kadınlarda ve çok ölçüde antibiyotik kullanan kimselerde eksikliğine hayli sık rastlanır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Selenyum içeren yiyecekler adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?