Trüf mantarının faydaları nelerdir?

Trüf mantarı bekletildiğinde sıvısını kaybedip kuruyacağından taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Trüf alınınca en geç 5 günün iç...

 

Trüf, toplum dilinde domalan mantarı olarak da adlandırılan toprağın 5-20 cm altında yetişen bir mantar türüdür. Trüf mantarı ağaç köklerinde yetişen kokulu bir çeşididir. Yetiştirilmesi hayli güç olan trüf mantarı üretiminin %45’ini Fransa, %35’ini İspanya, %20’sini İtalya karşılamaktadır. Eşsiz bir aromaya sahip olan trüf havyar gibi yüksek fiyatıyla bilinen bir bitki olarak bilinmektedir. Havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olarak bilinir. Bu özelliği dolaylı olarak “tanrı ve kralların” besini olarak anılan trüf mantarı için festivaller düzenlenmekte ve açık artırma ile trüf satışı yapılmaktadır.

Trüf mantarının faydaları nelerdir?

Trüf Mantarı Nasıl Tüketilmelidir?

Trüf mantarı bekletildiğinde sıvısını kaybedip kuruyacağından taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Trüf alınınca en geç 5 günün içerisinde tüketilmelidir. Trüfler bir kavanozun içerisinde suya temas etmeden muhafaza edilmelidir. Suya temas ettiğinde trüfler çürüyeceği için dikkat edilmesi gerekmektedir. 70 kadar çeşidi bulunan trüf mantarının tüketim şekilleri de biri birinden ayrılmaktadır.

Beyaz trüfün besin değerinden faydalanabilmek için pişirmeden tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun peşi sıra yoğun tadı bulunmayan makarna, risotto gibi yiyeceklerin üstüne dilimlenerek de tüketilebilmektedir. Trüf tadını yemeklerinde hissetmek isteyenler için trüf yağı ve kreması da satılmaktadır.

 

Trüf mantarı ağaç köklerindeki şeker ve organik besinleri emerek yaşamını sürdürür. Hayli narin olan bu bitki, yaz sağanaklarına ihtiyaç duyar, tersi halinde yeterli nem seviyesi sağlanamadığında kurur. “Kara Elmas” ve “domalan mantarı” olarak da bilinen trüf toprak yüzeyinde görünmediğinden özel toplama yöntemleri vardır ve uzmanlık gerektirir. Bu iş için yetiştirilmiş köpek ve domuz gibi hayvanlar trüf ticaretinde aktif olarak kullanılmaktadır. Sadece Fransa’da 20 bin kişi trüf ticaretinden geçimini sağlar.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan İstiridye mantarının faydaları nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?