Tırnak neden çekilir?

Kanca tırnak rahatsızlığında tırnağın ucu kıvrılarak uzar. Ete batarak rahatsızlık vermektedir. Tırnak kesmek, ayakkabı giymek ve yür...

 

Tırnak keratin diye adlandırılan sertleşmiş proteinden oluşur. Omurgalı canlılarda bulunmaktadır. Sağlıklı insanda her bir parmakta yer alması gerekmektedir 

Kanca tırnak rahatsızlığında tırnağın ucu kıvrılarak uzar. Ete batarak rahatsızlık vermektedir. Tırnak kesmek, ayakkabı giymek ve yürümek zorlaşır. Tırnak çektirmek kesin çözüm olmayabilir. Bu operasyondan önce tam olarak düşünülmelidir. 

İltihaplı tırnaklarda tırnak çekmek çok gereken görülmeyebilir. Mantar enfeksiyonlu tırnaklarda ise bazen tırnağın tamamı bazen de enfeksiyonlu kısmı çekilir. Böylelikle mantarın yayılması önlenir. Sıklıkla çekme işlemi uygulanmaz daha fazla ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Lakin gereken görüldüğü yerde tırnağın çekilmesi gerekebilir.

Bu rahatsızlıklar ağrı ve acı oluşturduğu kadar estetik görünüm bakımından da insanları rahatsız edebilmektedir. Bu gibi sorunlar sebebiyle tırnak çektirmek gerebilmektedir. Tırnak çektirme operasyonu çoğu kez kesin çözüm olmayabilir. Tırnağın benzer sorunla tekrar büyümesi tırnak çekme operasyonunu tekrar etmeyi gerektirebilir. Bunun yerine tırnak yatağının düzeltilmesi daha sağlıklı olabilir.

Tırnak konumu itibarı ile mikrop kapmaya ve rahatsızlanmaya müsait bir konumdadır. Tırnak batması, tırnak iltihabı ve kanca tırnak gibi rahatsızlıklar tırnaklarda görünen hastalıklardandır. Bu hastalıklar tırnakta operasyon gerektirebilen rahatsızlıklardır.

 

Tırnak çekme operasyonu zorlu olduğu kadar operasyon sonrası da zorludur. Çekme işlemi sonrası tırnağı tekrar enfeksiyon kapmaması için kuru ve temiz tutmak gerekmektedir. Antibiyotik kremler kullanarak enfeksiyon riski azaltılabilir. Bir zaman darbelerden uzak tutmak ve burnu kapalı ayakkabı giymemek gerekebilir.  Yürümekte zorluk çekebilir, ağrılı ve acılı bir süreç geçirebilirsiniz. 

Tırnak batması bu hastalıklar içerisinde en fazla rastlananıdır. Dar ayakkabı kullanılması, hatalı tırnak kesimi veyahut genetik faktörlerle ortaya çıkabilmektedir. Batık tırnak yarattığı ağrının peşi sıra türlü enfeksiyon ve mantar hastalıklarının daha kolay meydana gelmesine yol açar. Batmanın haline göre tedavi uygulanmaktadır. Yeni oluşmuş kronik olmayan batıklarda antibiyotikli krem kullanımı, ılık su banyoları, pamukla temizleme gibi uygulamalar çözüm olabilir. Bunların haricinde son dönemlerde kullanımı sıklaşan tel uygulaması da tırnak çekimi gerekmeden tedavinin gerçekleşmesine olanak sağlamıştır. Ağırlaşan batıklarda ise tırnağın batan bölümünün çekilmesi gerekmektedir  Kesin çözüm için ise batığa neden olan kök yatağın alınmasıdır. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Portakal yağı ne işe yarar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?