Plt nedir?

Eğer vücudunuzun bir yerinin ufak da olsa çarptığınızda hemen morarıyorsa PLT düşüklüğü yaşadığınızın göstergesi olabilir. Bundan har...

 

PLT adıyla anılan değer, kan sayımında çalışılan parametrelerden biri olan trombosit testidir. Trombositler kanın pıhtılaşmasından sorumlu mekanizmalardır. PLT (trombosit) veyahut diğer bir deyişle kan pulcukları kan pıhtılarının oluşmasında önemli göreve sahip hücrelerdir. Trombositlere ek olarak Platelet de denir. Tahlillerde kısaltmasını PLT olarak görürüz.

Eğer vücudunuzun bir yerinin ufak da olsa çarptığınızda hemen morarıyorsa PLT düşüklüğü yaşadığınızın göstergesi olabilir. Bundan hariç PLT düşüklüğü yaşayan kişiler uzun bir zaman ayakta kaldıklarında ayak ve bacak kısmında cilt altında küçük kırmızı lekeler görülmektedir. Bu içerde küçük kanamaların olduğu anlamına gelir. Ek olarak ciddi PLT düşüklüğü yaşayan kimselerin bir yaralanma ve kaza halinde iç kanama geçirme riskleri yüksektir. PLT düşüklüğü yaşayan insanların bu düşüklüğün sebebinin sorgulanması ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması için muhakkak bir hematoloji uzmanına başvurmaları gerekir.

Kan pıhtılaşmasında görevli trombositlerin eksik olması halinde kanın pıhtılaşması bozuklukları görülmektedir. Trombositler eksik olduğunda pıhtılaşma görevi tam anlamıyla gerçekleşmemektedir. Pıhtılaşma işlevi bozulmuş olan kimselerde kanamaya yatkınlık artar.

PLT normal değerleri çalışılan testin yöntemine göre ufak da olsa farlılık göstermesine karşın çoğunlukla 140-400 arasındadır diyebiliriz. Bu değerlerin altında kalan değerlerde PLT düşük yani kişinin trombosit sayısı azdır. Hassaten 100 ve altında kalan değerler düşük olarak ifade edilmektedir. Ama diğer yandan 50 ve aşağısı riskli olarak nitelendirilir. Bu değerler kritik değerler olup mutlaka bir hekim tarafından devamlı aralıklar ile kontrol edilmeli ve hasta hekim gözetiminde tutulmalıdır. 50 ve altı değerlere sahip bireyler vücutlarının bir yerini çarptıklarında o bölüm morarır ve kan toplar.

 
 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kortizonun yan etkileri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?