Renk körlüğü ve tedavisi

Renk körlüğü belirti gösteren bir hastalık değildir. Kalıtımsal olarak bireyde bulunmaktadır. Kişideki renk körlüğü durumunu belirlem...

 

Gözde renkleri algılamayı sağlayan pigmentler vardır. Bu pigmentlerde bir sorun var ise renkler olağan biçimde görülemez. Buna renk körlüğü denir.

Renk körlüğü belirti gösteren bir hastalık değildir. Kalıtımsal olarak bireyde bulunmaktadır. Kişideki renk körlüğü durumunu belirlemede kullanılan bazı testler vardır. Bu testlerden en yaygını dairesel renkler arasında gizlenmiş rakamlardan oluşan renk körlüğü testleridir. Bu testlere göre kişideki renk körlüğünün çeşidi tespit edilebilmektedir.

Renk körlüğü kadınlarda nadiren meydana gelen, erkeklerde ise daha fazla görülebilen bir hastalıktır. Çünkü renk körlüğü X kromozomu ile taşınan bir kalıtsal hastalıktır. Kadınların cinsiyet kalıtımı XX, erkeklerin ise XY şeklindedir. Bu halde kadınlarda bu hastalığın ortaya çıkabilmesi için anne ve babasından aldığı X kromozomlarının ikisinde de bu hastalık bulunmalıdır. Ama erkeklerin hasta olabilmesi için tek bir X kromozomundan hastalık genini almaları yeterlidir.

Doğumda var olan renk körlüğü ek olarak görme kaybına veyahut toptan körlüğe yol açmaz. Konik hücreler ince detayları görmede kullanılmaktadır. Renk körlüğü olan bireyler daha az keskin bir görüşe sahip olurlar.

Eğer renkleri görme ile ilgili bir tür sorununuz olduğunu düşünüyor iseniz bir göz doktorundan randevu alınız. Doktorunuz yapacağı testler ile size yapmanız gerekenleri söyleyecektir.

 

Renkleri algılayan üç pigment vardır. Bunlar mavi-mor, yeşil ve sarı-kırmızı dalga boylarındaki renkleri algılar. Yalnızca bir pigmentte sorun var ise o pigmentin algıladığı renkler diğer renkler ile karışır. En bilinen renk körlüğü çeşidi kırmızı-yeşil renk körlüğüdür. Bu halde kırmızı ve yeşil renkler biri birinden ayırt edilemez. Bunu mavi-sarı renk körlüğü takip eder. Mavi-sarı renk körlüğü olan hastaların nerdeyse hepsinde kırmız-yeşil renk körlüğü de görülmektedir.

Bazı kimselerde bu pigmentlerin hiç biri yoktur. Bu halde tam renk körlüğü görülmektedir. Yani hasta hiçbir rengi göremez. Bu hal akromatopsi olarak adlandırılır.

Renk körlüğünün tedavisinde kromojen lensler ve özel üretim gözlükler kullanılmaktadır. Lensler ve gözlükler renklerin algılanmasını büyük oranda iyileştirir. Malesef şu anda renk körlüğünü kökten tedavi etmek mümkün değildir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Andropoz nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?