Tırnak batmasına ne iyi gelir?
Peki tırnak batması halinde neler yapılmalı, acıyı azaltmak için hangi yollara başvurulmalıdır?...
Sert tırnak yanlış kesildiğinde yumuşak olan deriyi aşındırarak iltihaplanmasına neden olmaktadır. Tırnak batması sıkı ayakkabı giymek, tırnağı yanlış kesmek, tırnağı darbelere maruz bırakmak gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Bazı hallerde tırnak batması kişiyi çok rahatsız edebilmekte, yürüyememesine, ayakkabı giyememesine neden olur.
Ayağınızı gün içinde birkaç kez yarayı yakmayacak sabunlarla yıkayabilirsiniz.
Batık olduğunda tırnakların kenarları kesilince batığın geçeceği düşünülür. Bu tam tersine batığın acısını arttırmaktadır.
Batık süresinde ayağınızı kuru tutmaya çalışmalısınız.
Eğer bu metodlarla tırnak batması geçmiyor ve 2-3 haftadan uzun sürüyorsa kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Gereken görülürse tırnağın cerrahi müdahale ile alınması gerekir.
Ayağınızı iltihaptan dezenfekte etmek için gün içerisinde 4 kez ılık suya ayaklarınızı sokabilirsiniz. Suyun içine sabun koymanıza gerek yoktur.
Tırnağın hava alması için bol ve imkan varsa önü açık ayakkabılar tercih edilmelidir. Tırnak uzadığında ise tırnak düz biçimde kesilmelidir.
Her tırnak batmasında tırnak çektirmek doğru değildir. Eğer ağrısı hafifse evde uygulanabilecek yöntemler bulunur. Önemli olan önlemi erken alıp, iltihabın büyümesini önlemektir. Bunu yapmak için en basit yöntem tırnak ve batan yer arasına pamuk koymaktır. Böylelikle yumuşak zemin oluşturarak tırnağın deriyi daha da acıtması önlenmektedir. Bu pamuk mikrop kapmamak adına belli aralıklar ile değiştirilmelidir.
Peki tırnak batması halinde neler yapılmalı, acıyı azaltmak için hangi yollara başvurulmalıdır?