Oyuncaklar çocuk gelişimini nasıl etkiler?

2-4 yaş aralığındaki çocuklar için ideal oyuncaklar arasında legolar yer bulur. Legolar çocukların hayal dünyasını zenginleştirmeyi h...

 

Çocukların zeka gelişimi dış uyaranların etkilerine açıktır. O neden ile de zeka gelişimi için anne babanın yapabileceği çokca değişik uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalardan ilki çocuklar için oyuncak tercihinde basit kurallara dikkat etmektir.

Oyuncaklar Çocuk Gelişimini Nasıl Etkiler?

2-4 yaş aralığındaki çocuklar için ideal oyuncaklar arasında legolar yer bulur. Legolar çocukların hayal dünyasını zenginleştirmeyi hedef alan oyun aracıdır. Üstelik her seferde değişik oyun kurulabileceği için çocukların uzun zaman sıkılmadan oynadıkları bir oyuncaktır. Legolar seçilirken ilk adımda büyük parçalı legolar alınmalı, bir zaman sonra çocuğun gelişimine paralel olarak küçük parçalı legolara geçilmelidir.

Yaş gelişimine münasip yapbozlar bu dönem için en ideal oyuncaklar arasındadır. İlk adımda büyük parçalı yapbozlar, tahtadan yapılmış, tutma kolaylığı olan modeller tercih edilebilmektedir. Yapboza karşı ilgi duyan bir çocuk bu oyuncak vesilesiyle küçük kas gelişimini desteklediği gibi bütünlük kurmayı, hızlı düşünmeyi öğrenir. Buna ek olarak yapboz bir sabır işidir ve bunun ile uğraşan çocuk sabretmenin değerini kavrar.

Çocuklar için hazırlanan renkli satrançlar bir geçiş adımı olarak muhteşem oyuncaktır. Satranç stratejik hareket etmeyi, düşünmeyi ve planlamayı çocuklara öğretmek açısından önemlidir.

 

İlk 2 seneden sonra hafıza gelişimini destekleyen oyuncaklardan biri de hafıza oyunlarıdır. Üstelik bu oyuncak istenirse evde de kolaylıkla hazırlanabilir. İsteğe bağlı olarak büyük yahut küçük hazırlanan hafıza kartları eğlendirirken dikkat toplamayı amaçlar. Dikkatini toplayarak yoğunlaşmayı başaran çocuklar bu özelliklerini hayatlarının her devrinde kullanarak başarıyı yakalayabilirler.

Oyuncaklarla uzun zaman zaman harcamak çocuk gelişimi açısından önemlidir. Gelişimi izlenen çocuklar oynadıkları oyunlar ve onlar için seçilen oyuncaklar hasebiyle hem bedensel aynı zamanda zihinsel olarak hızlı gelişim gösterirler.

Oyuncakların amaca hizmet etmesi, çocuklara yararlı olması için belli kurallar çerçevesinde seçilmesi önerilmektedir. Bu kurallardan ilki çocukların yaş aralığını belirlemektir. İlk iki sene çocukların en hızlı öğrendikleri dönem olarak kabul edilir. Böyle anlarda hafızalarını aktif tutan ve bunu devamlı hale getiren tarzda oyuncaklar belirlenmelidir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Çocukla nasıl oyun oynanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?