Ayakkabı neden gıcırdar?

Ayakkabının neden gıcırdadığı hakkında ilk neden ayakkabının yapıldığı malzemeden kaynaklıdır. Genellikle de kauçuk ayakkabılarda bu ...

 

Bir çok kişi ayakkabıyı deneme yoluyla alır. Çünkü deneme yoluyla almak ayakkabının ayağa ne kadar uyumlu olacağını, nasıl durduğunu ve rahatlığı hakkında bilgi verecektir. İnternetten yapılmış olan alışverişler ise bunların hiç birini sağlamazken böylesi bir alışveriş ayakkabı hakkında bütün ön bilgiyi önceleri sunacaktır. Ama deneme yoluyla alınsa bile bazen ayakkabılarda bazı aksaklıklar fark edilemeyebilir. Genellikle de ayakkabı gıcırdamaları gibi. Bu hal ayakkabının kullanım sırasında yer ile temasıyla beraber çıkardığı gıcır gıcır seslerdir. Ayakkabıyı denerken küçük alanda test edilmesi yahut henüz yeni olması o anda dahi bunu fark ettiremeyebilir. Lakin çoğu kişinin bu negatif durumu zaman içinde kendini rahatsız edici bir biçimde gösterecektir.

Ayakkabının neden gıcırdadığı hakkında ilk neden ayakkabının yapıldığı malzemeden kaynaklıdır. Genellikle de kauçuk ayakkabılarda bu hal daha sık görünmektedir. Yürüme esnasında her yer ile temasından sonra rahatsız edici bir ses ile ortaya çıkar. Kullanış rahatlığında bir sorun olmaz, sorun yalnızca çıkan ses ile alakalıdır. Kauçuk ayakkabıların hem sağlam aynı zamanda esnek olmasına karşın bu sorun yaşanabilmektedir. Bilhassa kışlık botlarda da bu gıcırdama durumu görülür.

Kösele ayakkabılar da gıcırdamaya neden olan bir başka ayakkabı çeşididir. Bunun sebebi ise kauçuktan birazcık daha değişik olarak kösele ayakkabının tabanındaki metal plakadır. Genellikle de ıslak bir zeminde kullanılan kösele ayakkabının köselesi pek tez gevşemeye maruz kalır. Bu gevşemeyle de kösele levhası ile ayakkabı içinde bir boşluk oluşur. Bu halde ayakkabıda bütünüyle bir gıcırdamaya neden olur.

 

Bu gıcırdamaların çözümü için sıvı yağ kullanımı önerilmektedir. Bir kaba sıvı yağ eklenip genellikle de kösele ayakkabılarda ayakkabının kösele bölümü sabaha kadar içerisinde bekletilir. Sabah ayakkabının temizliğiyle beraber sonrasındaki ses değişimi fark edilecektir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Alabalık nasıl kızartılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?