Marka nasıl alınır?

Türkiye'de markaların alınmasında ve ve marka vermede tek yetki sahibi kurum Türkiye Patent Enstitüsü'dür. Türkiye Patent Enstitüsü, ...

 

Şirketlerin büyüyüp gelişmesi adına markalaşma, gayet önemli bir süreçtir. Bir ürünün belli hukuksal haklara sahip olması için marka olarak tescil edilmesi gerekir. Marka tescil işlemleri nihayetinde patent alınır ve özgün bir ürün meydana gelir.

Türkiye'de markaların alınmasında ve ve marka vermede tek yetki sahibi kurum Türkiye Patent Enstitüsü'dür. Türkiye Patent Enstitüsü, marka başvurusunda bulunan firmalara, Marka Patent Vekili'ni gönderir. Şurada denetleme yapan vekiller, marka raporu hazırlar. 

Marka alma bir ürünü diğer hizmetler ayırmaktadır. Her markanın işareti ve kelime hakkı kendisine aittir. Marka almada ve marka tescil ettirmede amaç markayı yasal çerçevede koruma altına almaktır.

Marka alımı için yapılmış olan Marka Tescil Başvurusu, Enstitü'ye yapıldıktan sonra markanın daha önce ilgili bölümü ile ilgili bir tescil başvurusu yapıp yapılmadığı kontrol edilir. Arama işlemi süresinde markanın görsel sembolü ve diğer her çeşit ayırt edici özelliği uzmanlarca analiz edilir. 

Marka alınmadan önce belli denetimler yapılmaktadır. Markanın ön tescil araştırması ve tescilin uygunluğuna dair değerlendirme, marka alma sürecini oluşturur. Bu işlemlerin profesyonel ve deneyimli firmalar tarafından yapılmış olması gerekir. İyi bir ön araştırma yapılmadan, raporlanan ürünler ilerleyen bölümde Patent Enstitüsü tarafından kabul edilmemektedir. Bu hal da marka almak isteyen firmaları zor duruma düşürebilmektedir. Marka almak için yeterli harcamayı yapan lakin marka alamayan firmalar, büyük maddi kayıplar yaşayabilmektedir. 

 

Marka başvurusunda bulunurken, markanın sınıfının belirlenmesi hayli önemlidir. Yanlış sınıflandırma yapılmış olan markaların daha sonrasında hak kaybı yaşaması sözü edilen olabilir 

Bir markanın ilan edilebilmesi için tescil alımı için başvuruda bulunmak gerekir. 5 yahut 6 aylık bir sürenin sonuç kısmında marka tescil durumunun cevabı, firma sahibine bildirilir. 

Marka tescili başvurusunda bulunmak için şu belgeler temin edilmelidir;

Vekaletname örneği 

Marka tescilinde bulunulan ürünün logo ve işareti

Marka tescil ücretinin yatırıldığını gösteren marka tescil dekontu.

Markanın dışında belli bir ürüne hak sağlayan evraklar de vardır. Bunlara patent denilmektedir. Marka ile patent bazı noktalarda değişiklik göstermektedir. Patentler, uygulanabilir buluşların kullanma, satma ve üretme hakkını elde etme halidir. Patent, bir konuda sanayi ürünlerine uygulanabilir olmalıdır. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Devlet tahvili nasıl alınır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?