Karanfil bakımı nasıl yapılır?

Suyu sevmeyen karanfil için en iyi toprak suyu kolay bir şekilde süzen ve çabuk kuruyan topraklardır. Nötr özelliğe sahip, hafif dere...

 

Akdeniz bölümü bitkilerinden olan karanfil, kökeni iki bin sene öncesine dayanan bir süs bitkisidir. Bir çok desene ilham veren, güzelliğiyle balkonları ve bahçeleri süsleyen karanfil bakımı nasıl yapılmaktadır öğrenmek için yazımızı okuyun.

Yetiştirilebileceği Toprak Özellikleri

Suyu sevmeyen karanfil için en iyi toprak suyu kolay bir şekilde süzen ve çabuk kuruyan topraklardır. Nötr özelliğe sahip, hafif derece alkalinli, türlü gübre ve katkılarla minaral desteği almış bir toprakta karanfil, sağlıklı halde yetişecek ve bakımı kolaylaşacaktır.

Sıcaklık ve Güneş Işığı

Sıcağa karşı çok dayanlıklı olmayan bitki, buna karşılık soğuğa hayli dayanlıklıdır. Sıcak ve kurak yaz mevsimlerinde güneş banyosu saatlerini aşırı sıcak olan öğle saatlerinde yapmamaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde aşırı sıcak çiçeği öldürebilir.

Karanfil için en ideal güneşlenme saati –hassaten balkon ve cam kenarları için- ikindi vaktinden sonra vuran güneş ışığıdır.

Güneşi çok seven karanfil bitkisinin günün asgari üç saati güneş alması ve direkt güneş alan bir yerde durması gereklidir. Güneşi sevdiği kadar rüzgarı da seven karanfil, güneşsiz ve rüzgarsız ortamlarda büyümez ve solar. O nedenle karanfil, kapalı alanda yetişemez.

Karanfil Bakımı İçin Küçük Püf Noktaları

Karanfillerin yeni çiçek açması için solan çiçeklerinin kesinlikle koparılması gerekmektedir. Bunu yaparken çiçeğin dallarını dipten kesmemeye ve pay bırakarak koparmaya .

 

Uzayan karanfillerinizi muhakkak dik tutun. Bunu yapmak için saksıya veya toprağa uzun dal, sopa vb. bir destek dikmek ve karanfili bu desteğe bağlamak en doğru seçim olabilecektir.

İlkbaharda çiçeklenen güzel karanfilinizin daha fazla çiçeklenmesi için basit bir budama işlemi yapabilirsiniz. Bunu yapmak için karanfilin çiçeği solduğunda kesin. Uzayan karanfil dalını özenle, incitmeden eğip toprağa gömün. Dışarıda kalan yaprakları kalan karanfilin, yaz ayına kadar filizleneceğini ve yeni çiçekler açtığını göreceksiniz. 

Sulama Düzeni ve Miktarı

Islak toprağı sevmeyen karanfilleri, bu özelliklerinden ötürü toprakları güzelce kurumadan sulamamanızı tavsiye ederiz. Eğer sıcak haziran ve ağustos ayları arasında toprak kurumamış ama bitkinin dalları, yaprakları çok kurumuşsa bir sprey vasıtasıyla bu bölümlere su püskürtebilirsiniz.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Elma ağacı nasıl ilaçlanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?