Karakter analizi nasıl yapılır?

Görüşme yöntemi kişi ile görüşmeci arasında karşılıklı konuşma ile geçmektedir. Gözlem ve görüşmeyi yapan kişi karşısındaki kişiye tü...

 

Karakter bir kişiyi diğer kimselerden ayıran temel bir özelliktir. Karakteri, kelimenin eş anlamlıları olan kişilik, mizaç ve huy kelimeleriyle de tanımlayabiliriz. Bu kelimeleri de göz önüne getirdiğimizde karakterin kişi işin nasıl bir anlam ifade ettiğini anlayabiliriz.

Görüşme

Yazılı testler

Derecelendirme

Beden dili

Görüşme yöntemi kişi ile görüşmeci arasında karşılıklı konuşma ile geçmektedir. Gözlem ve görüşmeyi yapan kişi karşısındaki kişiye türlü sorular sorarak kişinin karakterini tanımaya çalışır. Esasen görüşme yöntemi günlük hayatın içinde herkes tarafından fark edilmeden kullanır. Ama yeteri kadar bilgiye sahip olunmadığı için karakteri tam anlamıyla anlamayabiliriz. Görüşmede başarılı olunması için görüşmeyi yapan kişinin uzman olması gerekmektedir. Gözlem yahut görüşme yolu ile elde edilen veriler derecelendirme yöntemi ile kaydedilir. Derecelendirme yönteminde hangi karakteristik özelliklerin fazla olduğu saptanır. Derecelendirme yöntemi kişinin öznelliğini saptamaya çalıştığı için bu yöntemi uygulayan kişi uzman değilse kişiye karşı yanlış çıkarımlarda bulunabilir. Diğer bir yöntem olan Yazılı test yöntemi çokça karşımıza çıkmaktadır. Bu metod karakter analizinde kullanılabileceği gibi kişinin özelliklerini ölçmek için de kullanılabilmektedir. Ek olarak bir anket niteliği de taşır. Yazılı testlere pek fazla güvenilmez. Çünkü kişiler anketleri doldururken kendisinde olmayan özellikleri de varmış gibi gösterebilir. Örnek verilecek olursa bir işin gerekliliklerini gösteren yazılı bir test hazırlansın. İş başvurusunda bulunan kişilere de bu test uygulansın. İşe girmek isteyen insanların karakterlerini işe münasip olarak gösterme olasılıkları mevcutur. Bundan dolayı yazılı testlere pek fazla güvenemeyiz.

 

Beden dili metodunda ise kişiyle iletişim halinde iken vermiş olduğu tepkilerden çıkarım yaparsınız. Beden dilinde mimikler ve beden duruşu önemli görülen bir yer tutar. Beden dilinde türlü hareketlerden misal verecek olursak omuzları düşük, ayaklarını yere sürterek yürüyen kimselerin hayatta karşı yılgın ve pasif karakterli kişiler olduğunu anlayabiliriz. İletişim durumunda olduğunuz kişi siz konuşur iken gözlerini sizden kaçırıyorsa size ve söylediklerinize fazla güvenmediği çıkarımını yapabilirsiniz. Karşınızdaki kişi konuşur iken elini ağzına veyahut burnuna götürüyorsa söylediklerinden şüphe edebilirsiniz. Çünkü söylediklerini gizlemek, engel olmak için elini ağzına götürerek sizinle arasına engel koymak ister. Kişi size dokunmuyor ya da temastan kaçınıyorsa sizinle duygusal yakınlık kurmak istemediğini veya soğuk karakterli olduğunu anlayabilirsiniz. Ses tonuyla da kişinin karakterinin coşkulu ya da pasif olduğu anlaşılabilir. Bu analizleri iyi yapabilmek karşınızdaki kişinin nasıl bir karakterde olduğunu daha iyi anlayabilmek için size yardım eder. Yine de kesin ve net çıkarımlar yapmak mümkün değildir.

 

Kendimizi iyi ifade edebilmek ve karşımızdaki kişiyle iyi iletişim kurmak için karakterimizi etkin kullanmamız gerekmektedir. Ek olarak karşımızdaki kişinin karakterini anlayabilirsek onunla daha kolay iletişime geçebiliriz. İnsanları anlayabilme ve kendimizi iyi tanıyıp ifade edebilme konularında karakter analizi bize yardım eder.

Diğer bir taraftan bakacak olursak karaktere kimselerin ve kurumların da çok önem verdiğini görürüz. Bir kişinin karakteri onun asıl çizgilerini, neleri kolay bir biçimde yapıp neleri yapmakta zorlanacağını göstermektedir. Bu yüzdendir ki herkes kendi karakterini ve muhattap olduğu kimselerin karakterini bilmek ister. Karakteri anlayabilmek için de biri birinden değişik analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler hiçbir zaman kesin ve net yöntemler değildir. Lakin kişinin karakteristik özelliklerini büyük oranda yansıttığı düşünülür. Yani giyiminizle, olaylara verdiğiniz tepkilerle, yürüyüşünüzle, ses tonunuzla, nesnelere ve olaylara yaptığınız yorumlarla esasen karakteriniz sessizce kendini göstermektedir. Bu özellikleriniz de türlü analizlerle saptanabilir. Karakter analizinde kullanılan, karakter saptama yöntemlerinden bazıları şunlardır:

Kişilerin karakter gelişimi çok erken başlar. Şöyle ki bazı karakteristik özelliklerimiz bize genlerimiz vasıtasıyla aktarılmıştır. İlk doğduğumuzda esasen belli karakter özellikleriyle dünyaya gelmişizdir. Bu özellikleri geliştirmemiz ve yeni karakteristik özellikler kazanmamız da çok sürmez. Bir kişinin karakterinin büyük bir bölümünün oluşması azami 6 yahut 7 yaşına kadar tamamlanır. Bu noktada aileler dikkatli olmalıdır. İlerideki dönemlerde çocuğun kendisi ile özleştirdiği davranışları ailelerden taklit yoluyla alır. Birey olduğu dönemlerde da bu özellikler daha belli olarak meydana gelir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Heyecan nasıl yenilir ? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?