Japonca nasıl bir dildir?

貴方を愛して居ます。- Anata o aishite imasu: Seni seviyorum....

 

Pek çok birey tarafından çok zor olarak görülebilen bu sebeple öğrenmekten hep kaçılan bir dildir Japonca. Benzer dil ailesinden olan Türkçeye yapı açısından benzer. Bu sebeple Türkçe bilen birisi için diğer dilleri kullananlara göre daha kolay öğrenir. Bu dilin zor kısmı kelime ezberlenmesinden kaynaklanır.

Japonca Günlük Konuşma Örnekleri

貴方を愛して居ます。- Anata o aishite imasu: Seni seviyorum.

お体に気を付けて。 - O-karada ni ki o tsukete: Kendinize dikkatinizi açık tutun.

今日は- Konnichi wa: İyi günler

少し疲れて居ます。- Sukoshi tsukarete imasu: Biraz yorgunum.

Aktif olarak üç alfabe kullanılmaktadır.

125 milyonu aşan Japonya’nın resmi dili olan Japonca, ilk devirlerinde yalnızca konuşma dili iken 5. yüzyılda Kanji yazı sistemi Çinceden Japoncaya uyarlanmıştır. Japon dil lehçeleri ise Koreceden türemiştir. Bundan hariç ticaret ve türlü etkileşimler nihayetinde çoğu Avrupa dilinden kelimeler Japoncaya dahil olmuştur.

Hiragana: Öz alfabedir.

Kanji: Çinceden uyarlanmış bir alfabedir. Her şekil bir kelimeyi ifade eder. Bazı dilbilimcilere göre Kanji alfabe olarak kabul edilmez.

Katakana: Japoncaya dışarıdan girmiş kelimeler için kullanılmaktadır.

Romaji adı verilen yazı sistemi de mevcuttur. Japon alfabesinin Latin harfleri ile yazılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle alfabe kabul edilmez. Yalnızca Hiragana alfabesi ile çok Japonca yazı okunması mümkündür. Ama iyi biçimde kitap, gazete okunması için iki bine yakın Kanji bilinmelidir.

 

Japoncada yüklem sonda yer bulur ve özne söylenmesi zorunlu değildir. Diğer ögelerle ilgili bir sıralama şart değildir. Ama wa ve ga edatları cümlenin olmazsa olmazıdır. Bunlar cümlenin konusunu belirtir. Wa edatı cümlede özneyi belirler. Heceler üstüne kurulmuş olan ve ses envanteri diğer dillere göre daha küçük olan bu dilde, beş adet sesli harf bulunmaktadır. Bunlar; a, e, i, o, u’dur. Japonca yazıldığı gibi okunan bir dildir ve hecelerin sonuç kısmında ünsüz olarak yalnızca n bulabilir. Ek olarak Japonca vurgulu bir dildir. Bir kelime tıpkı Türkçedeki gibi vurgulanışına bağlı olarak değişik anlamlara gelebilir. 

Türkiye'de anime izleyerek Japoncayı merak eden ve bu biçimde Japonca öğrenen insan sayısı azımsanmayacak derecededir.

Japoncada sayılar sayaç sistemine dayanır. Bu özelliği Almancadaki artikel özelliğine benzer. Sayılacak nesnenin biçimine, büyüklük ve küçüklüğüne göre sayı değişik ekler alır. Örnek verirsek evin odaları için sayılar heya ekini alır iken, nin eki insanlar için sayıların aldığı ektir. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kedinin hasta olduğu nasıl anlaşılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?