Halay nasıl çekilir?

Halay, kökleri tarih öncesi dönemlere kadar uzanan bir oyundur. Türk ve Altay kültürlerinde "alay" olarak bilinen bu oyun, çok kültür...

 

Düğünlerin vazgeçilmeyen oyunlarının başında halay gelir. Bu tarz etkinlikler genelde davetlilerin katılımıyla çekilen halay ile daha eğlenceli hale gelir. Ek olarak halay, kutlamaların da vazgeçilmeyen oyunlarındandır. Çıkış sebebine, eşlik eden çalgılara, ezgilere ve oynandığı yöreye göre halayın faklı çeşitleri de bulunmaktadır.

Halay, kökleri tarih öncesi dönemlere kadar uzanan bir oyundur. Türk ve Altay kültürlerinde "alay" olarak bilinen bu oyun, çok kültürde tören dansı olarak yer bulur. Dayanışmayı, beraber hareket etmeyi ve yaşam enerjisini ifade eder.

Halay Nasıl Çekilir?

Genellikle davul ve zurna eşliğinde, minimum 3 kişi ile oynanır. Halay çekecek kişiler yan yana dizilirler ve küçük parmakları ile birbirlerine tutunurlar. Halayın başı sağ taraftır ve şurada bulunan kişi halayın lideri olarak bilinen halay başıdır. Halayın başında ve sonuç kısmında bulunan kişiler halay çekilirken, boşta olan elleri ile mendil sallarlar. Yavaş ritimlerle başlayan halay gittikçe hızlanır ve yüksek bir ritimde sonlanır.

Halay oyunu, ayak figürleri ile oynanan bir oyundur. Çok miktarda kişinin oynadığı halaylarda, yüksek ritimlerde senkronize hareket etmek zordur. Halay oyunu sol ayağın sağ tarafa doğru savrulup tekrar yerine koyulması ile başlar. Sonra benzer halde sağ ayak sola doğru savrulup yerine koyulur ve sırası ile önce sol ayakla, sonra da sağ ayakla sağ tarafa doğru birer adım atılır. Sağ ayağın adımından sonra ise sol ayak ile ilk hareket tekrarlanır. Tüm adımlar ritim eşliğinde akıcı bir biçimde tekrar edilir. Halay oyunu geniş bir alan içerisinde çember çizecek biçimde ilerlenerek oynanır.

 

Halay yalnızca kadınlar veyahut erkekler arasında oynanabileceği gibi karışık da oynanabilir. Halay oynayanlar, küçük parmaklarla biri birine tutunmak yerine kol kola da girebilirler ya da ellerini yandaki kişinin omuzuna atarak da oynayabilirler.

Değişik bölümlerde oynanan halaylar değişiklik gösterebilir. Genelde Türkiye'deki halayları Çukurova yahut güney halayları, bozkır halayları ve doğu halayları olarak üç gruba ayırmak mümkündür. Çukurova halayları bilhassa Gaziantep ve Adana yörelerinde, bozkır halayları Orta Karadeniz’de ve İç Anadolu’nun bozkırlarında, doğu halayları ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölümlerinde oynanır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Flüt nasıl çalınır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?