Kırmızı mercimek nerede yetişir?

Değeri her geçen gün yükselen baklalardan biri olan kırmızı mercimek, türkiyede en fazla Güneydoğu Anadolu kısmı ve İç Anadolu kısmın...

 

Baklagiller familyasına mensup olan kırmızı mercimek 20 cm yükseliğe ulaşabilen gövdesi yeşil, maviye benzer çiçekleri olan, yassı ve yuvarlak yapıda bir bakla türüdür. Anavatanı Asya olan kırmızı mercimek, dünyada çoğu bölümde yetiştirilir.

Değeri her geçen gün yükselen baklalardan biri olan kırmızı mercimek, türkiyede en fazla Güneydoğu Anadolu kısmı ve İç Anadolu kısmında yetiştirilir. Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Gaziantep, Siirt, Kilis, Konya ve Yozgat kırmızı mercimeğin en fazla yetiştirildiği şehirlerdir. Dünyada en fazla kırmızı mercimek üretimi ise Kanada, Hindistan, ABD, Avustralya ve Çin'de yapılmaktadır.

Kırmızı Mercimek Yetiştirmek İçin Gerekenler

Kırmızı mercimek bitkisi maksimum verimi yazların sıcak ve kurak, kışların ılık geçtiği kısımlarda vermektedir.

Kırmızı mercimek ekimi yapmaya başlamadan önce bölgenin iklimi ve arazinin toprak yapısı hakkında bilgi sahibi olmak verimi etkileyen etkenlerden biridir.

Yazlık mercimek ekimi, Güneydoğu Anadolu bölümü yaz sıcaklıklarına daha erken başladığı için bu bölümde mercimek ekimi mart ayında daha ılıman ve sıcaklığın düşük olduğu diğer kısımlarda ise nisan ayında ekim yapılmaktadır.

Kırmızı mercimek yazlık ve kışlık ekilir.

Kırmızı mercimek diğer baklagillerden olan nohut ve fasulyeye nazaran soğuklara ve donlara karşı daha güçlü yapıya sahiptir.

 

Yaz yağmurlarına karşı diğer baklalardan daha dayanıklıdır.

En verimli toprak kireçli topraklardır. Toprak pH 5.5-6.5 derecede ise verim artar.

Kışlık mercimek ekimi için en ideal mevsim sonbahardır. Genelde ekim ayında ekilen bu mercimek, yazlık mercimeğe göre daha fazla verimlidir.

Kırmızı mercimek üretimine en fazla zarar verenlerin başında yabancı otlar gelir. Kırmızı mercimeğin kökleri yavaş gelişir. Bundan dolayı yabancı otlar kök sistemine zarar vererek bitkiyi kurutur.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Muz nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?