Göz aşısı nasıl yapılır?

 Genel olarak kışların ılık geçtiği yerlerde tercih ederler. Bunun sebebi soğuğa karşı bozulma, aşının tutmama riski olmasıdır. Bilha...

 

Aşı çoğaltılması, çeşitlendirilmesi istenen bir ağaç üstüne yapılan işlemdir. Ağaç aşılama işlemi çok eskilere dayandığı gibi çok da türü vardır. Göz aşısı da bu aşılama işlemlerinden biridir. Diğer bir adı da yaprak aşıdır. Çağımızda de çokça olarak kullanılır. Bunun sebebi kısa süre içerisinde çok çok fazla verim elde edilmesidir.

Sürgün göz aşısı

 Genel olarak kışların ılık geçtiği yerlerde tercih ederler. Bunun sebebi soğuğa karşı bozulma, aşının tutmama riski olmasıdır. Bilhassa mayıs sonu yahut haziran başı yapılmaktadır. Yapıldıktan sonra göz anaca takıldığı sene uyanır. Benzer senede bu gözden sürgün alırsınız. Ek olarak erken sürgün ve geç sürgün olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunun sebebi genel olarak bölümsel farklılıklardır.

Aşısını yapacağımız göz de bu çizilen T içine spatül yardımıyla yerleştirilir. (Gözün özüne dikkat etmelisiniz. Öz olmadan aşı tutmaz. Öz aşılanacak kısmın içerisinde kalması lazımdır.)

Çizilen bu T odundan ayrılır.

T halinde çizdiğimiz ve içine gözü yerleştirdiğimiz gözün üstte kalan kabuğu kesilir.

Daha sonrasında T aşı nemlendirilmiş bir aşı bandı ile sarılır. Ne çok sıkı ne çok gevşek olabilecek biçimde ve göz açıkta kalacak halde sarılır.

Anaç topraktan takriben 20 cm kadar üstten T biçiminde çizilir.

Durgun göz aşısı

 

Temmuz ayının sonu ve eylül ayının başlarında yapılmaktadır. Durgun göz aşısı da yapıldığı dönem itibarı ile önem arzeder. Yapıldığı zaman kış aylarından ötürü uyanmaz. Ertesi sene mart ve nisan ile mayıs aylarında sürgün vermektedir. Kış soğuklarına daha sağlam olduğundan dolayı genelde kışların  daha soğuk geçtiği yerlerde yapılmaktadır. Durgun göz aşısında önemli bulunan bir püf nokta vardır. Göz alınacak sürgünden yapraklar kesilip temizlenince yalnızca bir yaprak bırakılır. Durgun göz aşının tutup tutmadığını burdan görürüz. Tutma süresi takriben bir aydır. Bir ay içerisinde gözün yanındaki yaprak sapı düzgün olarak koparsa aşı tutmuş demektir. Ama yaprak kurursa aşı tutmamış diyebiliriz.

Göz aşısını yaparken aşı yapacağımız anaç ve gözün uyumlu olmasına dikkat etmeliyiz. Aşıyı yapmadan önce gözü de anacı da temizlemeliyiz. Çamur vs. gibi şeyler aşıya zarar verebilir. Aşı yapılacak anacın kolay ve çabuk kabuk vermesi için bir hafta önceleri sulanmalıdır. Bunları yapınca,

Göz aşıları için çoğu zaman iki şeye ihtiyaç duyarsınız. Birincisi aşının yapılacağı anaçtır. İkincisi ise anaca yerleştirilen gözlerdir. Altında odun dokusu bulunan veyahut bulunmayan bir kabuk parçacığı ile üstüne bir göz aşısıyla yapılmış olan işlemdir. Aşılama işleminde sadece bir tomurcuk kullanılmaktadır. Bu gözler hasebiyle aşısını yaptğınız ağacın ilerde meyvesini yiyeceksiniz. Göz aşıları da ikiye ayrılmaktadır. İkiye ayrılmasındaki ana neden yapılma zamanıdır. Ek olarak göz aşısı yapılırken de bölümde esen rüzgara dikkatli olunması gerekir. En şiddetli esen rüzgarın tersi yönde aşı yapılmalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Çimlendirme nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?