Fren nasıl yapılır?

Eğer yağışlı havada araç kullanıyorsak frenin etkisi normale göre daha zayıf olabilecektir. Bunun sebebi ise yolların kaygan olmasıdı...

 

Hassaten büyük şehirlerdeki artan trafik sebebiyle, devamlı ani ve sert fren yapılmış olması, günümüz trafik sorunlarından bir tanesidir. Otobüs, dolmuş gibi toplu taşıma araçlarında olsun, kendi özel araçlarımızda olsun, sık karşılaşılan bu hal konforlu ve güvenli seyehat yapmayı büyük oranda engeller.

Kaygan Zeminlerde Fren Nasıl Kullanılmalı? 

Eğer yağışlı havada araç kullanıyorsak frenin etkisi normale göre daha zayıf olabilecektir. Bunun sebebi ise yolların kaygan olmasıdır. Kaygan zeminde araç kullanırken dikkat gösterilecek en ehemmiyetli kurallardan birisi yine takip mesafesidir. Takip mesafemizi normale göre az daha uzun tutmalı ve frene daha yavaş basmalıyız. Kaygan zeminde frene aniden basılması, aracın kaymasına ve direksiyon hakimiyetini kaybetmemize neden olabilir.

Amacımız aracı yavaşlatmak ise hızımıza bağlı olarak önce yavaşça yalnızca frene basmalı, eğer gerekirse de vites düşürmeliyiz. Amacımız aracı durdurmak ise de direkt debriyaj ve frene basmak yerine, önce frene basarak aracı yavaşlatmalı, hız minimuma düştükten sonra aracı durdurmalıyız.

Fren yaptığımızda aracın sarsılmasının en büyük sebebi, frene tek seferde sertçe basmaktır. Buna neden olan asıl sorun ise takip mesafesini kısa tutmaktır. Takip mesafesini kısa tuttuğumuzda, aracımızın yavaşlaması için gereken olan süreyi de sağlamamış oluruz. Takip mesafesi sahip olduğumuz hızın takriben yarısı kadar olmalıdır. Örnek verilecek olursa, saatte 50 km hızla giderken takriben 25 metre, 90 km hızla giderken ise takriben 45 metre olmalıdır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Araç krom kaplama nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?