Sisli havada araba nasıl kullanılır?

Sisli havalarda sürücülerin yaptığı diğer bir hata ise aracın bütün farlarını kapatıp yalnızca ön sis lambalarını yakmasıdır. Bunun y...

 

Sisli havalar daha fazla bilgi ve tecrübe istemesi sebebi ile, tecrübesiz ve ne yapacağını bilmeyen araç sürücüleri için trafik kazalarının önünü açmaktadır. Çünkü sisli havalarda görüş alanı daralmaktadır. Basit önlemlerle bu şekil kazaları önlememiz ve güven içerisinde seyahat etmemiz mümkün. Şimdi de biraz bu önlemlerden bahsedelim.

Sisli havalarda sürücülerin yaptığı diğer bir hata ise aracın bütün farlarını kapatıp yalnızca ön sis lambalarını yakmasıdır. Bunun yapılmış olması da hayli tehlikelidir; çünkü karşıdan gelen araç, aracın boyutunu göremez ve kaza ortaya çıkar. Dikkatli olunması gerekli olan diğer önemli nokta, takip mesafesidir. Çünkü sis su buharından oluşur ve yolu ıslatır. Bu halde yollar kuru zemine göre daha kaygan olur. Fren yapmamız gerektiğinde daha uzun mesafeye ihtiyaç duyarız. Öndeki araçla aramızda daha çok mesafe bırakmalıyız. Bu mesafe, kullandığımız aracın hızı kadar olmalı. Örenğin; 65 km/sn hızla gidiyorsak, öndeki araçla aramızdaki mesafe de 65 metre olmalıdır. Sisli havalar soğuk olduğundan ötürü, aracın camlarını kapatırsak buğuya neden olabilir. Bu da görüş mesafemizi engeller. Şu nedenle hava soğuk da olsa camlarımızı açmalıyız. Ek olarak aracın camlarını açtığımızda, arkamızdan gelen araçların sesli uyarılarını da pratik bir biçimde duyabiliriz.

Gördüğümüz gibi hayli zevkli olan araç kullanmak, zaman zaman büyük ve tamir edilemez sorunlara de yol açabiliyor. Bu zevkimizin kabusa dönüşmemesi için, bazı önlemler almalıyız. Yukarıda bahsettiğim önlemler yalnızca sisli havalarda alınacak önlemler. Fakat bunlar dışarısındaki genel trafik önlemlerine de dikkat etmeli ve kurallara uymalıyız.

 

Bu havalarda her şeyden önce yapılması gerekli olan durumlardan birisi, far ve stop lambalarının güzelce temizlenmesidir. Daha sonrasında muhakkak kısa hüzmeli farlarla seyahat edilmeli. Bu çoğu sürücünün hata yaptığı noktalardan birisi. Çünkü çoğu sürücü kısa hüzmeli farlar yerine uzun hüzmeli farlarını yakmaktadır. Uzun hüzmeli farlar yakıldığı zaman da; öndeki sisli alan ışık duvarı durumuna gelir ve sürücünün görüş mesafesini engeller. Bu hal da trafik kazalarına yol açar. Bu neden ile sisli havalarda muhakkak kısa hüzmeli farlar yakılmalıdır.

Sisli havalarda sollama yapmamaya da dikkat etmeliyiz. Çünkü görüş mesafesi ve yol durumundaki kayganlık sebebi ile önümüzdeki araçla kaza yapma olasılığımız yüksek. Şayet sollama yapmamız gerekiyorsa, ışık yahut klaksonla gereken uyarıda bulunmalıyız. Yol çizgilerine değil, yol kenarında bulunan işaretlere bakarak ilerlememiz bizim için sağlıklı. Yol çizgileri silinmiş olabilir ve bu hal ciddi sorunlara yol açar. En son olarak şehir içi yollara dikkat çekmek istiyorum. Şehir içi yollarda daha fazla yaya olduğundan dolayı, kaza yapma riski daha yüksektir. Bu nedenle yavaş ilerlenmeli ve kavşaklarda durup yayaların geçip geçmediğini kontrol etmeliyiz.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Amortisör nasıl çalışır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?