Yarı otomatik vites nedir?

Yarı otomatik viteste ise debriyaj pedalı vardır. Arabayı ister otomatik viteste ister düz viteste kullanmanızı sağlamaktadır. Ek ola...

 

Uzun mesafeleri yorulmadan konforlu bir şekilde kat etmeye yarayan arabalar insan hayatında önemli görülen bir yere sahiptir. Arabaların özellikleri her yeni teknolojiden etkilenmiş, bunun sayesinde kullanımı daha kolay hale gelmiştir. Benzinli, dizel, LPG’li, elektrikli, manuel vites, otomatik vites ve son olarak yarı otomatik vitesli arabalar vardır.

Yarı otomatik viteste ise debriyaj pedalı vardır. Arabayı ister otomatik viteste ister düz viteste kullanmanızı sağlamaktadır. Ek olarak yakıt tüketimi düz vitesli arabalara göre fazla otomatik vitesli arabalara göre düşüktür. Lakin otomatik vitesli arabalarda yokuşlarda kalkış esnasında geriye kayma problemi yokken yarı otomatik vitesli arabalarda yokuş kalkış desteği yoksa geri kayma problemi yaratabilir. 

Normal zamanda vites, vites kolu kullanılarak manuel (el ile) olarak değiştirilir. Değiştirilirken tekerlekle bağlantılı olan çarkların seçilebilmesi için debriyaj adı verilen pedala basılması gerekmektedir. Otomatik viteslerde debriyaj pedalı yoktur. Motor araç vites değişimini gaz pedalına basılarak motora gönderilen enerjiye göre çark değişimi yapar. Dolaylı olarak debriyaja ihtiyaç yoktur. Ama otomatik vitesli araçlarda yakıt tüketimi fazladır.

Vites, basit tanımıyla aracı hareket ettirebilmek için motora verilen enerjinin tekerleklere iletilmesi sırasında çarklar kullanılarak ne kadar güç verileceğini ayarlayan bir parçadır. Her vites değiştirildiğinde tekerleklere verilen güç değişir. Birinci vitesteyken tekerleklere verilen güç fazla fakat dönme hızı yavaştır. Vites yükseldikçe güç azalır ama dönme hızı artar. Bu neden ile birinci vites aracın kalkış vitesidir yahut yüksek viteslerde yokuşlarda hız düşer çünkü tekerleklere verilen güç azdır.

 
 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Lastik nasıl seçilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?