Ev projesi nasıl hazırlanır?

Mimari projenin üç temel faktörü vardır. Bina sahibinin istekleri, imar durumu ve mimarın mesleki bilgisi ve tecrübesidir. İnşaatın y...

 

Arsa üstünde ev veyahut bina projeleri hazırlarken bir kaç bölümde araştırma ve incelemeler yapılmaktadır. Projenin hazırlanmasındaki ilk safha, araştırma safhasıdır. Bu safhada arsanın imar durumu incelenir. Daha sonrasında bina için bir programlama yapılmaktadır. Yapılacak yapının etrafındaki işlerliği araştırılır daha sonrasında bina için gereken bütçe hesaplanır. Bu aşamayı atlattıktan sonra ikinci aşamaya geçilir. Bu bölümde ilk olarak arsa üstünde incelemeler yapılmaktadır. Bu incelemede dikkatli olunması gerekenler; arsa konumu, topografik hal, jeolojik hal, arsada yön tayini, iklimsel durumu, bölümdeki kullanılan malzeme durumudur. Sonraki ve en ehemmiyetli safha projelendirme safhasıdır. Araştırma ve incelemeleri bitirdikten sonra proje için etüd çalışması yapılmaktadır. Bu safhada eskiz üstünde tasarım çalışmaları yapılmaktadır. Plan tam anlamıyla hazırlanınca vaziyet planı, kesit ve proje çalışmaları yapılmaktadır. Projelendirme detayları tamamlanır.

Mimari projenin üç temel faktörü vardır. Bina sahibinin istekleri, imar durumu ve mimarın mesleki bilgisi ve tecrübesidir. İnşaatın yapılacağı arsa, mimar için çok önemli veridir. Arsa bilgileri, imar hal belgesinde verilir. Binanın toplam inşaat alanı ve arsanın boyutu imar belgesinde belirlidir. Dolaylı olarak mimari projede temin edilmesi gerekli olan önemli dökümanlar; arsanın topoğrafik yapısı ve manzarasının, mimar tarafından kesinlikle görülmelidir. 

 

Projelendirme için, yalnız olarak bina bilgisi yeterli olmamaktadır. Ek olarak yapı bilgisi, malzeme bilgisi, statik gibi bazı teknik bilgilerde kullanılmaktadır. Böylelikle hazırlanan projede, uygulanabilir ve kullanılabilir bir binanın yapımı sağlanmış olur. Bu safhada projede şu ölçeklerde çalışmalar yapılmaktadır: vaziyet planı – 1/500 yahut 1/200,avan proje – 1/200 ya da 1/100,kati proje – 1/100 yahut 1/50 ,tatbikat projesi – 1/50.

Mimari proje, binanın biçimselliğini, boyutunu, çevresel uyumunu, estetiksel görünümünü, iç mekanların boyutları ve bağlantısını ek olarak işlevsel niteliğini belirlemektedir. Dolaylı olarak, mimari projeler, işin uzmanı olan ve gereken eğitimi almış mimarlar tarafından hazırlanmaktadır.

Detaylar ise iki safhada ele alınır. Sistem detayı 1/20, detay 1/10, nokta detayı 1/5, ½, 1/1 olarak kullanılmaktadır 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Hisseli tapu satışı nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?