İpotek nedir?
İpotek, devam eden veyahut ilerde açılacak kredilerin/borçların garantisini oluşturmak için, belli bir gayrimenkulün garanti gösteril...
Bilhassa ev sahibi olmak için bankalardan kredi kullandığımızda bankalar evimize ipotek koyar. Veyahut araba almak istediğimizde benzer işlem araba için yapılmaktadır. Peki bankaların uyguladığı bu ipotek nedir?
İpotek, devam eden veyahut ilerde açılacak kredilerin/borçların garantisini oluşturmak için, belli bir gayrimenkulün garanti gösterilmesine denir. Eğer borç sahibi alacaklıya borcunu ödemezse, alacaklı ipotek konmuş gayrimenkulü satarak, elde edilen gelirden alacağını karşılayabilir.
3- Kanunu ipotek
:
Medeni Kanun'da ya da diğer kanunlarda sınırlı olarak belirtilmiş ipotek çeşididir. Alacaklı, karşı tarafın borcunu ispat ederse alacağıyla ilgili gayrimenkulün üstüne resen ipotek koyma hakkı veren bir ipotek çeşididir.
İpotek direkt gayrimenkule bağlı bir haktır. Gayrimenkulün sahibi değişse bile ipotekten doğan haklar aynen devam eder.
Bu şartlara uyulmadığı halde ipotek kendi kendine hükümsüz olur.
Tapu müdürlükleri düzenlenen ipoteği tapu kaydına işlemekle yükümlüdür.
İpotek sözleşmesi, resmi senet halinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re’sen düzenlenen bir işlemdir.
İpotek gösterilecek gayrimenkulün illa borçlanacak kişiye ait olmasına gerek yoktur. 3. kişilere ait mülklere de ipotek konulabilir. Borçlu kişinin ve ya malına ipotek konan 3. şahsın iflas etmesi alacaklının haklarına bir engel teşkil etmez.
1- Doğmuş bir borç için ipotek
:
Var olan borç için, borç sahibinin yahut 3. kişinin taşınmazlarının garanti olarak gösterildiği ipotek şeklidir. Tescilinin tapu müdürlüklerinde yapılmış olması gerekir.
İpotek değişik biçimlerde oluşturulabilir. Doğmuş bir borç için, ilerde doğabilecek bir borç için ve kanuni ipotek biçiminde olmak üzere 3 değişik şekilde oluşturulabilir.
2- İleride doğacak bir borç için kurulacak ipotek
:
Var olmayan, fakat ilerde olması olası bir borç için bile ipotek tesis edilebilmektedir. Tapuda tescili yapılırken olası borcun miktarının ipotek miktarı sütununa yazılması gerektiğini unutmayın.