Bisiklet nasıl sürülür?

Bisiklet sürmeyi öğrenmenin yollarından birisi de bisiklet pedallarının sökülmesidir. Hepsinden önce bisiklet sürmeyi öğrenmek isteye...

 

İki tekerlekli bir taşıt olan bisiklet ayak gücü ile çalışır. Bu özelliği bisikletin hem son derece sağlıklı, aynı zamanda çevre için de zararsız bir araç olmasını sağlamaktadır. Bu günlerde bisiklet hem iktisadi olmasından, aynı zamanda stabil ve az yer kaplayan bir taşıt olmasından ötürü pekçok insan tarafından tercih edilir. Ulaşım aracı olmasıyla beraber bisiklet sportif faaliyetler için de son derece uygun araçtır. Normal bisikletlerle dış mekânda yapılmış olan egzersizler dışında, spor salonlarında da türlü teknolojilerle donatılmış spor bisikletler de yer alır. Çocukların bile genel olarak kolay bir biçimde sürdüğü bisikletin yalnızca 2 adet tekerleğe sahip olması, bu aracın sürülmesi öğrenilirken bazı zorluklara da yol açabilir.

Pedallar Olmadan Bisiklet Sürmeyi Öğrenmek

Bisiklet sürmeyi öğrenmenin yollarından birisi de bisiklet pedallarının sökülmesidir. Hepsinden önce bisiklet sürmeyi öğrenmek isteyen kişi ayakları ile yerden destek alarak ve kendini ileriye doğru iterek bisikletle dolaşmalıdır. Bu anda bazen ayaklarını kaldırarak yere basmadan bisikleti dengeli halde kullanmaya çalışmalıdır. Bir zaman sonra bisiklet üstünde denge kurmak öğrenildiğinde bisikletin pedalları takılmalı ve sürücü bu kez bisikleti pedallar vasıtasıyla hareket ettirip sürmeyi denemelidir.

Bisiklet Sürmek Nasıl Öğrenilir?

 

Bisiklet sürmek refleksif bir davranıştır. Yani bu davranış öğrenilene kadar beyin tarafından kontrol edilmesine karşın bir zaman sonra bisiklet sürme davranışı omurilik tarafından kontrol edilen bir refleks durumuna gelir. Dolaylı olarak bisiklet sürmek öğrenildikten sonra bir daha unutulmaz ve sürüş sırasında hareketler otomatik olarak gerçekleşir. Bundan dolayı bisiklet sürmeyi öğrenmek yalnızca ilk bölümde biraz zordur lakin bir kez öğrenildiğinde zorluk ortadan kalkar ve yerini açık havada özgürce bir sürüş keyfine bırakır.

Bisikletle harekete başlarken dengenin sağlanması için bisiklet arkadan bir kişi tarafından desteklenebilir. Çocuklarda ise bunun yerine arka tekerleğin yanında denge tekerlekleri de kullanılabilmektedir. Bu aşamadan sonra pedallara, ayakların ön bölümleri ile basılarak hareket edilmeli ve hareket sırasında daima karşıya bakılmalıdır. Tekerleklere yahut ayaklara bakılması, dengenin bozulmasına neden olabilecektir. Kişi bisiklet üstünde dengeyi sağladığını inandığında bisikleti dengede tutan destek sonlandırılmalı ve tedbir alınmak suretiyle sürücünün kendi başına hareket etmesi sağlanmalıdır. Bu anda bir kişinin dengesi bozulması olası bisikletin yanında hareket etmesi sürücüye güven vererek bisiklet sürmeyi daha kısa zaman içinde öğrenmesini sağlayacaktır.

Bisiklet sürülürken gidon, bisikletin yattığı tarafın tersine doğru hareket ettirilerek denge sağlanmaktadır. Dengeyi sağlamak için ek olarak vücudumuzun üst bölümü de sağa veya sola yatırılabilir.

 

Bisiklet sürmeyi öğrenmek için hepsinden önce sağlam bir bisiklet gereklidir. Bisikletin tekerlekleri, zinciri, frenleri, gidonu, vb. hatasız olmalıdır. Daha sonra ise bisikletin selesi (oturak) bisikleti sürecek kişinin ayakları yere rahatlıkla basacak biçimde ayarlanmalıdır. Eğer vitesli bir bisiklet kullanılıyorsa da vites çok sert yahut çok yumuşak olmayan bir pozisyonda olmalıdır. Bisikletin gidonu (direksiyon) çok sıkılmadan, rahat bir biçimde tutulmalıdır. Bisikletle sürüş çalışması düz ve geniş bir alanda yapılmalıdır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Bowling nasıl öğrenilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?