Araba motoru neden sarsıntılı çalışır?

Kullandığınız yakıtın kalitesiz olması, motorun sarsıntı çalışmasına neden olur. Bu nedenden ötürü kullanabileceğiniz yakıtın kaçak o...

 

Araba motorundan gelen sarsıntı, dikkate alınması ve üstüne düşülmesi gerekli olan önemli görülen bir sorundur. Araçlar motorları içten yanmalı oldukları için bir nebze sarsıntı normaldir. Lakin hissedilen düzeyde olan sarsıntılar, motorda sorun olduğunu işaret eder.

Kullandığınız yakıtın kalitesiz olması, motorun sarsıntı çalışmasına neden olur. Bu nedenden ötürü kullanabileceğiniz yakıtın kaçak olmaması, bilinen ve kontrolleri yapılan akaryakıt istasyonundan alınmış olması, araç motorunuzun sarsıntısız çalışmasını sağlamaktadır 

            Araba motorundaki sarsıntının nedenleri şunlar olabilir;

Not: Benzinli araç kullandıktan sonra dizel araç kullanmaya başlarsanız, sarsıntının önceki aracınıza göre fazla olması normaldir. Dizel araçlar, benzinli araçlara karşı daha sarsıntılı çalışır.

Motor bağlantılarının eksik yapılmış olması, motor bağlantı hortumlarında çürük, ezik ve yırtılma olması halinde motor sarsıntılı çalışır. Bazen motor bağlantılarını kontrol etmek ya da ettirmek motor sağlığı açısından faydalı olur.

Araç hareket durumunda değil de, rölantide motor sarsıntılı çalışıyor ise avans ayarı bozulmuş yahut boğaz kelebeği kirlenmiş olabilir. Belli aralıklar ile bu parçaları kontrol ettirip ayarlatmak ve temizletmek faydalı olur.

Supap ayarlarının bozuk olması motorun sarsıntılı çalışmasına neden olur. Supap ayalarının doğru yapılmış olması edilmesi motorun sarsıntısız çalışmasını sağlamaktadır.

 

Motor sarsıntısı küçük sorun gibi gözükse de ilerde daha büyük sorunlar açması olası bir sorundur. Bundan dolayı araç bakımlarınızı eksiksiz yaptırmanız arabanızın sağlığı açısından önemli kabul edilen bir konudur.

Kompresyon (Sıkıştırma) basıncının düşük olması motorun sarsıntılı çalışmasına neden olabilir. Peki nedir bu kompresyon (Sıkıştırma) basıncı? Piston aşağıya doğru inerken havayı içeriye çeker, piston yukarı doğru çıkarken çektiği havayı sıkıştırır. Bu sıkışma esnasında, piston çevresinde bulunan segmanlar aşındığından ötürü hava pistonlardan sızar. Patlamanın iyi olması için ateşleme sırasında hava-yakıt karışımı iyi sıkışması gerekmektedir. Patlama şiddetinin etkisiyle piston aşağı doğru itilir. Eğer segman kanallarından hava sızıntısı var ise hava-yakıt karışımı iyi sıkışmaz ve patlama şiddeti az olur. Bu halde piston daha zayıf bir biçimde itilir. Pistonu zayıf biçimde itilmesinden ötürü motor gücü düşer ve motorda sarsıntı ortaya çıkar. Bu sebeple kompresyon(sıkıştırma) basıncının aralıklar ile kontrol edilmesi motor sağlığı açısından yararlıdır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Motosiklette vites nasıl değiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?