Motosiklette vites nasıl değiştirilir?

Motorsiklet şanzımanı, arabanınkine göre farklıdır. Şöyle ki; 1 ile 2 arasında boş vites (N) vardır. 2 den sonra 3-4-5 diye motorun v...

 

Motorsiklet kullanmak zor olmakla beraber bir tutkudur. Yeni araç öğrenenlerin en büyük sorunlarından biri durmadan vites değiştirmektir. O yüzden artık otomatik vitesler yaygınlaşmaya başlamıştır. Otomobillerde 4 teker üstünde iken zor olan vites değiştirme, motosikletlerde 2 teker üstünde iken daha da zordur. Hem dengeyi sağlayabilmek aynı zamanda vites, debriyaj ve gaz kombinasyonunu doğru yapmak zordur. Ama zaman geçtikçe kullanımın artması nihayetinde tecrübenin ilerlemesiyle vites değiştirmek bir rutin biçimine gelir ve kolaylaşır. Doğru vites geçişlerini yapmaz iseniz, özel olarak vites düşürmelerini kötü yaparsanız motosikletinizin motor şanzımanına ciddi hasarlar verebilirsiniz.

Motorsiklet şanzımanı, arabanınkine göre farklıdır. Şöyle ki; 1 ile 2 arasında boş vites (N) vardır. 2 den sonra 3-4-5 diye motorun vites sayısına göre gidebilir. Vitesler arasında merdiven ilişkisi vardır, yani arabada olduğu gibi 2 den 4 e, 3 ten 5 e yükseltemeyiz. 5. Vitese çıkmak istiyorsak mecburen 2-3-4-5 yapmalıyız. Benzer halde vites düşürürken de geçerli bir durumdur. 

Motosikletimizi yalnızca 1. Viteste durdurabileceğimizden ötürü durmadan önce vitesleri birer kademe olarak küçültmemiz gerekmektedir. Yüksek viteste durursanız viteslerin sonrasında 1. Vitese düşmesi zorlaşacaktır.

Daha sonrasında ki vitesi yükseltmek için pedalı yukarı çekerek, vitesi düşürmek içinse pedalı aşağı doğru iterek yapabiliriz. 

 

Vites pedalını aşağı doğru itersek, vites kademesini düşürmüş oluruz.

Vites geçişlerinde motor devrini iyi ayarlamak gerekmektedir, tersi halinde motor tekleyerek dengenizi bozabilir.

Motosikletimiz hareket ettikten sonra 2. Vitese atmak için, debriyaja basıp vites pedalını sertçe yukarı çekeriz. Bu halde motor hareket durumunda iken boş vitesi (N) atlayıp direkt 2. Vitese geçmektedir.

Üst tarafta da yazdığımız gibi vites geçişleri birer birer olmalıdır. Bu konuda motosikletinizi zorlayarak motor şanzımanını bozmamanızı öneririz.

Motosikletimizi boş viteste (N) çalıştırırız.

Motosikletimiz boş viteste (N) olduğu için, 1. Vites ile kalkacağımızdan debriyajı çekip vites pedalını aşağı doğru basarız.

Vites küçültürken motor devrini azaltmak için biraz fren basmamız faydalı olabilir.

Peki motosiklette doğru vites atmak için neler yapmalıyız?

Motosikletler sol elimizin altındaki manet debriyaj, benzer biçimde sol ayağımız altındaki vites pedalı ile kombine hareketle vites değiştirilir.

Vites pedalını ayağımızla yukarı doğru çekersek, vites kademesini arttırmış oluruz.

Motosikletlerdeki vites sıralaması şu şekildedir

1 – BOŞ (N) – 2 – 3 – 4 - 5

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Limited şirket tasfiyesi nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?