Anlaşmalı boşanmada nafaka

Dava esnasında hâkimin eşe ödenecek olan yoksulluk nafakasına müdahale yetkisi yoktur. Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların mutab...

 

Toplumun sosyal ve kültürel seviyesinin artmasından ötürü boşanma davalarının çabucak tamamlanabilmesi için anlaşmalı boşanma adı verilen dava çeşidi ortaya çıkmıştır. Anlaşmalı boşanma ile evlilik akdinin sonlandırılabilmesi için ilk başta tarafların asgari 1 senelik evli olmaları gerekmektedir. Bununla beraber tarafların boşanma ile ilgili her çeşit konuda mutabakata varmış ve bu mutabakatı bir protokol ile resmileştirmiş olmaları da gerekmektedir. Son olarak taraflar üstünde anlaşmış oldukları konuları hâkim karşısında da beyan etmeli ve hâkimin yetkisi dâhilinde iştirak nafakası ve velayet gibi bazı konularda protokolde yapacağı değişiklikleri de kabul etmelilerdir. Bu şartlar sağlandığında taraflar anlaşmalı boşanma ile boşanabilirler.

Anlaşmalı Boşanmada Nafaka

Dava esnasında hâkimin eşe ödenecek olan yoksulluk nafakasına müdahale yetkisi yoktur. Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların mutabakata varmış oldukları nafaka tutarı yahut eşin nafaka alıp almaması durumu davada geçerlidir ve hâkim tarafından değiştirilemez. Eğer nafaka alması bahsi geçen olan taraf, protokol ve dava esnasında beyan ile nafaka almak istemediğini belirtir ve boşanma gerçekleşirse, anlaşmalı boşanma devamında bu kararını değiştirerek nafaka almayı talep edemez.

Anlaşmalı boşanmada taraflar boşanma duruşmasından önce nafaka konusunda da mutabakata vararak aldıkları kararları bir protokol ile resmi hale getirirler. Boşanma nihayetinde eşe ödenecek olan yoksulluk nafakası ve müşterek çocuklar için ödenecek olan iştirak nafakası da bu protokolde yer bulur.

 

Yaşam şartlarının değişmesine bağlı olarak anlaşmalı boşanmada mutabakata varılan iştirak nafakasının miktarıyla ilgili sonrasında ek olarak mahkeme açılabilir. Bu nafaka çocuğa reşit olana kadar ödenir. Eğer çocuk 18 yaşını doldurmuş ise iştirak nafakası kesilir. Lakin iştirak nafakası kesilen çocuk eğitimine devam ediyorsa bu halde kendisi dava açarak eğitimi boyunca velayeti üstünde olmayan ebeveyninden yardım nafakası adı altında maddi yardım alabilir.

Çocukların velayetinin verilmediği tarafın çocuklar için ödediği iştirak nafakasında ise hal farklıdır. Çocukların eğitiminde kamu yararı ilgili olduğundan hâkim tarafların imzalamış olduğu protokolde çocuklar için belirlenmiş olan nafaka miktarını yeterli bulabileceği gibi, yetersiz de bulabilir ve iştirak nafakası miktarını değiştirebilir. Eğer hâkim iştirak nafakası miktarını değiştirirse tarafların bu değişikliği kabul etmeleri gerekmektedir. Fakat eğer taraflar hâkim tarafından yapılmış olan bu değişikliği kabul etmezlerse bu halde anlaşmalı boşanma davası tamamlanamaz. Böyle bir hal yaşanırsa taraflar lakin çekişmeli boşanma davası görülerek boşanabilirler.

 

Boşanma davalarında sıklıkla problem yaşanan konulardan birisi nafakadır. Nafaka boşanma sonra taraflardan birinin maddi olarak yoksulluğa düşmesinin engellenmesi için maddi durumu iyi olan tarafın diğerine düzenli şekilde yaptığı ödemedir. Tarafların müşterek çocuklarının ihtiyaçlarının giderilmesine velayetin verilmediği tarafın da katılmasını sağlayan diğer bir nafaka türü ise iştirak nafakasıdır. Bu nafakaların tutarları çekişmeli boşanma davalarında hâkim tarafından sosyal ve iktisadi haller göz önünde bulundurularak belirlenirken anlaşmalı boşanma davalarında ise nafaka tutarlarını protokol ile taraflar kendileri belirler.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?