Boşanmada velayet

Kanunlarımız boşanma halinde 6-7 yaşına kadar olan çocukların anneyle kalmasından yana. Zira buna da çocuğun psikolojik gelişimi ve a...

 

İyi gün içerisinde, kötü gün içinde; hastalıkta ve sağlıkta, ölüm bizi ayırana dek... denilerek verilen sözlerle kurulan aile müessesesi her ne kadar istenmeyen bir hal olsa da yıkılabilmektedir. Eşlerin bazen zorunlu bazen de istekleriyle resmen evliliklerini hakim önünde bitirmeleri haline boşanma denilmektedir. Boşanma ara sıra her iki tarafın aldığı ortak bir karar da olabiliyor bazen de tek taraflı bir istek de olabiliyor. Her ne neden ile olursa olsun son kararı hakim veriyor.

1. Çocuğun Yaşı

Kanunlarımız boşanma halinde 6-7 yaşına kadar olan çocukların anneyle kalmasından yana. Zira buna da çocuğun psikolojik gelişimi ve anne bakımına muhtaç olması durumları kaynaklık etmekte. Bu yaşa kadar bir çocuğun anne rızası olmadıkça babaya verilmesinin imkanı yok gibidir. Annenin gelir durumu, ne iş yaptığı gibi hiçbir hususa bakılmıyor. Ama annenin annelik vasıflarını yerine getiremeyecek derecede bedeni ve ruhi sağlığı yerinde değilse, çocuğa zarar verici bir hal hasıl oluyorsa ama bu halde velayet anneden alınıp babaya verilebiliyor.

3. Çocuğun Kararı

Artık çocuk kendini ifade edebilecek 12-13 yaşlarına gelmişse yine çocuğun/çocukların menfaatleri göz önünde bulundurularak çocuğun isteği de dikkate alınmak suretiyle velayet kararı verilir.

Velayet Değişikliği Olabilir mi?

Eğer kanunun belirlediği sürelerde velayeti alan taraf çocuğu diğer tarafa göstermekten kaçınırsa karşı taraf karar örneğiyle icra dairesine başvurarak karar doğrultusunda işlem yapılmasını ister. Bu hal süreklilik arz ederse velayetin kötüye kullanılması durumu otaya çıkmış olur ki bu halde karşı taraf velayetin kendisine verilmesi için dava açabilir.

 

Velayeti Alamayan Taraf Çocuğunu Nasıl ve Ne Şartlarda Görebilir?

Tabii ki velayetin alınması çocuğun annesini veyahut babasını bir daha hiç göremeyeceği anlamına gelmez. Kanun çocuğun velayetini alamayan tarafla da belli koşullar altında ve sürelerde görüşmesini, beraber vakit geçirilmesini zorunlu tutmaktadır. Buna hakim çocuğun yaşına, okul haline vs. gibi durumlarına bakarak hafta sonları belli saatler arasında, ik hafta içinde bir, bayram, yaz, sömestr tatillerinin bir kısmında; ileri yaşlarda da yatılı olarak kalmasına hüküm verebilir.

Boşanma işlemleri eğer eşler belli başlı konularda mutabık kaldıklarını ve bu kararı ortak aldıklarını yazılı ve sözlü olarak beyan ederlerse çok uzamayan bir süreç. Lakin eşlerin anlaşamadığı konular var ise orada hakim devreye girerek kanunda gereken hükümler çerçevesinde karar veriyor. Bu anlaşmazlıkların en başında ise çocuğun veyahut çocukların velayeti konusu geliyor. Velayet çocuğun kimin yanında kalacağının karar verilmesi demektir. Orada da karar kısmında hakimlerin dikkat ettikleri belli başlı noktalar var:

 

2. Çocuğun Okul Çağında Olması

Tabii ki çocuğun yaşı daima ön plandadır ama okul çağında olan çocuklar için hal değişmeye başlar. Maddi anlamda çocuğa en iyi olanakları kimin verebileceği gibi haller tarafları avantajlı duruma getirir. Şurada çocuğun da görüşüne uzman bir çocuk psikiyatristinin görüşleri de alınmak suretiyle başvurulur. Çocuğun tarafların etkisi altında ifade verebileceği gerçeğinden yola çıkılarak hakime geniş bir takdir yetkisi verilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Gelin hamamı adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?