Afrika kıtasının iklimi nasıldır?

Kıtada mevsimler Türkiye’den çok çok farklıdır. İlkbahar mevsiminin görüldüğü aylar Eylül, Ekim, Kasım aylarıdır. Bu mevsimin sonrası...

 

Afrika, en geç keşfedilen ve araştırmaya başlanan kıtadır. Bu halin nedeni ise kıtanın çöl alanlarının ve ekvatoral alanlarının geniş yer tutmasıdır. Bu özelliklere sahip olduğundan "karanlık kıta" adıyla da bilinir. Ayrıca bu isim, kıtada yaşayan yerlilerin büyük çoğunluğunun ten renginden ötürü da kullanılır. Afrika Kıtası'nın büyük bir çoğunluğunda az nemli ve sıcak olan çöl iklimi etkili olur. Afrika iklimi, bölgeden kısma değişiklik göstermektedir. Azami tepe bölümlerinde yarı arktik iklimi görülür. Kıtanın kuzey kesiminin büyük bir bölgesinde çöl ve kuraklık görülür. Kıtanın orta ve güney bölümlerinde ise savanlar ve yağmur ormanları görülmektedir. Geçiş bölümlerinde görülebilen bitki örtüsü ise sahel ve bozkır değişik şekillerdedir. Afrika Kıtası dünyanın en sıcak kıtasıdır. Kurak alanlar ve çöller kıtanın %60'ını kaplamaktadır.

Kıtada mevsimler Türkiye’den çok çok farklıdır. İlkbahar mevsiminin görüldüğü aylar Eylül, Ekim, Kasım aylarıdır. Bu mevsimin sonrasında Aralık, Ocak, Şubat ayrında yaz mevsimi yaşanır. Kıtada sonbahar mevsiminin görüldüğü zamanlar Mart, Nisan, Mayıs aylarıdır. Son mevsim olan kış mevsimi ise Haziran, Temmuz, Ağustos gibi aylarda görülmektedir. İklimin en bariz özelliklerinden birisi yağışların çok az olmasıdır. Bu bölüme bir sene süresince çok az ölçüde yağış düşer. Bir yıl boyunca düşen yağış miktarı 100 mm'den daha azdır. İklimin özelliklerinden biri de nem miktarının azlığından ötürü günlük sıcaklık farkının çok fazla olmasıdır. Gece ve gündüz arasında 40-50 °C sıcaklık farkı oluşur. Kıtada yer bulan Cezayir’in kuzey kısımlarında Akdeniz iklimi, güneyinde ise çöl iklimi yaşanır. Deniz kıyısındaki kısımlarda kış mevsimindeki aylarda averaj sıcaklık 8 ile 15°C iken Mayıs ayında 25°C'a kadar yükselir ve Temmuz Ağustos aylarında 28 ile 30°C ortalamaya ulaşır. Kenya’da ise kıyıda kısımlarda tropikal iklim yaşanırken, iç kısımlarda çöl iklimi hakimdir. Malavi ülkesinde sene genelinde sıcaklıklar Kasım-Nisan gibi aylarda 19°C ve 32°C arasında görülürken, Mayıs-Ekim gibi aylarda ise 14°C ve 24°C arasında görülür.

 

Bugünümüze kadar ölçülen maksimum sıcaklık Libya'da 1922'de 58°C olarak ölçülmüştür. Kıtanın ekvatoral bölümünde senelik averaj görülebilen sıcaklıklar 27°C etrafında yaşanırken kıtanın kuzey ve güney kısımlarında ise 17 ileâ 25°C arasında değişir. Kıtada azami yağış alan bölüm Ekvatoral Bölüm olurken minimum yağış alan yer ise çöl alanları olarak belirlenmiştir. Kıtada görülebilen averaj sıcaklık 21°C derecedir. Kıtanın % 30’u çöl, % 9’u yarı kurak ve % 33’ü altı aya kadar tarım yapılamayacak kadar kurak bölgedir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Bangladeş nasıl bir ülkedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?