Grip ve nezle arasındaki fark

Tedavi kısmında ise en başta bir uzmana görünmekte ve uzmanın doğru teşhis etmesini beklemekte yarar var. Teşhisin sonrasında uzmanın...

 

Kış mevsiminin en bilinen hastalıklarından olan nezle ve grip çoğu zaman birbiriyle karıştırılmaktadır ve benzer oldukları düşünülmektedir. Oysaki ikisi de ayrı hastalıklardır değişik belirtileri değişik tedavi yöntemleri vardır. Gelin nezle ve grip arasındaki farklara hep birlikte bakalım.

Tedavi kısmında ise en başta bir uzmana görünmekte ve uzmanın doğru teşhis etmesini beklemekte yarar var. Teşhisin sonrasında uzmanın tavsiye edeceği gereken ilaçları düzenli alma ve dinlenme yerine getirilirse her iki hastalık da tedavi edilebilmektedir. Her iki hastalık da temasla bulaşabilen hastalıklar olduğundan hastalık devrinde diğer bireylerle temastan kaçınmak yakınlarımızın hasta olmasının önüne geçecektir. Bazen de daha hastalanmadan her sene grip aşısı yaptırmak en azından gribe karşı vücudumuzun koruyucu kalkanını oluşturacaktır.

İlk başta nezle, burun, boğaz ve soluk borusundan oluşan üst solunum yollarında meydana gelen viral bir enfeksiyondur. Kuluçka aşaması genelde 1 ile 4 gün arasında değişir. Nezlenin belirtileri arasında burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısını sayabiliriz. Bu belirtilere eşlik eden diğer belirtiler ise ses kısıklığı, öksürük, halsizlik, eklem ve kas ağrılarıdır. Genel olarak vücut ateşi 38 C nin altında seyreder. Nezlenin iyileşme prosesi bir hafta ile 10 gün arasındadır.

Dolaylı olarak gerek kuluçka süresi olsun gerekse de belirtiler olsun iki hastalık da biri birinden bazı yönlerden ayrılmaktadır. Mesela, nezlede ateş az iken gripte yüksek ateş görülme olasılığı daha fazladır. Nezlede yorgunluk az iken gripte yorgunluk 2-3 gün sürer. Burun tıkanıklığı açısından nezle ön sırda yer alır iken gripte burun tıkanıklığı nadir görülmektedir. Öksürük nezle iken görülme olasılığı az olmasına karşın gripte öksürük bilhassa kaçınılmaz olarak görülmektedir.

 

Diğer yandan grip de nezle gibi üst solunum yollarında meydana gelen yine virüslerin yol açtığı bir enfeksiyondur. Her mevsimde yaygın olarak görülebilmektedir. Kuluçka süresi 2-3 gün arasında değişir. Hastalığın belirtileri arasında en bilinen olarak baş ağrısı, boğaz ağrısı, yorgunluk, hapşırık, burun akıntısı ve bunlara eşlik eden kuru öksürük yer alır. Çocuklarda ise özel olarak mide bulantısı ve kusma da baş gösterebilir. Bu hastalıkta vücudumuzun ateşi nezlenin tersine 38 C nin üstünde seyreder. Bütün bu yukarıda saydığımız belirtiler genelde 2-3 gün içinde azalır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Boğaz ağrısına ne iyi gelir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?