Yere damlayan boya nasıl temizlenir?

Boya yaparken yaşanan en sıkıcı olay fırçadan yahut rulodan yere boya damlamasıdır. Bu hal yerdeki lekelerin temizlenmesi için boyama...

 

Boya yaparken yaşanan en sıkıcı olay fırçadan yahut rulodan yere boya damlamasıdır. Bu hal yerdeki lekelerin temizlenmesi için boyama işine ara verilmesine neden olur. Yere damlayan boyaların temizliğinde ise boyanın ıslak veya kuru olmasının yanı sıra boya çeşidine ve zeminin özelliğine de dikkatli olunması gerekir.

Yere Damlayan Boya Nasıl Temizlenir?

Kurumuş boyaların yumuşatılması için ek olarak sıcak buharlı temizlik cihazlarından da yararlanılabilir. Bu yöntemde sıcak buharla tam olarak yumuşatılan boya lekesi, boya cinsine göre ıslak veya tinerli bir bez ile silinerek yüzeyden rahatlıkla temizlenebilir.

Yerdeki lekelere neden olan kurumuş boya su bazlı bir boya ise ıslak bir bez ile yumuşatıldıktan sonra temizlenmelidir. Yere yağlı boya damlatılmışsa ise temizlik bezine bir nebze tiner dökülmeli ve bu bez boya lekeleri üstünde bir zaman bekletilince silme işlemi yapılmalıdır.

Eğer yere damlayan boyalar kurumuşsa bu halde da her şeyden önce boyanın ıslak ve yumuşak bezle temizlenmesine çalışılmalıdır. Minik damlalar bu biçimde temizlenebilir. Daha büyük damlalarda ise daha sert yüzeyli bir bez veya bulaşık süngerinin sert yüzeyi kullanılabilmektedir. Kullanılacak malzeme önce ıslatılmalı ve boya damlaları ovularak temizlenmeye çalışılmalıdır.

Parke gibi duyarlı yüzeylerdeki boya damlalarının temizlenmesi içinse bu damlalar sıcak su veyahut su buharı ile tam olarak yumuşatıldıktan sonra temizlenmelidir. Bu yüzeylerdeki kurumuş su bazlı boyalara aseton, sentetik boyalara ise tiner ile müdahale edilebilmektedir. Lakin bu duyarlı yüzeylerin zarar görmemesi için tiner ve aseton gibi maddeler yüzeyle uzun zaman temas etmemeli ve uygulama nihayetinde yüzey farklı bez ile silinerek kurulanmalıdır.

 

Seramik gibi sert yüzeylerdeki boya damlaları kazınarak da temizlenebilir. Bunu yapmak için ilk başta kredi kartı gibi sert plastikler yahut araçlardaki buz kazıyıcılar kullanılabilmektedir. Ama bu malzemeler yeterli olmuyorsa çelik bir spatula bu iş için uygun olur. Zemindeki boya damlalarının kazınmasında spatula eğik açı ile tutulmalı ve kuvvetlice bastırılarak boya yüzeyden çıkartılmaya çalışılmalıdır. Bu yöntemde ek olarak bulaşık ovma telleri de kullanılabilmektedir.

Yere damlayan boyanın en kolay halde temizlenebilmesi için bu damlalara anında müdahale edilmelidir. Bunu yapmak için boya yapılmış olan ortamda sürekli bir biçimde ıslak bir bez bulundurulmalı ve yere damlayan boyalar bu bez ile silinmelidir. Bu biçimde taze boya lekeleri her yüzeyden kolay bir biçimde çıkartılabilir. Lakin eğer bu damlalara hemen müdahale edilmezse boya yüzeyde kurur ve temizlenmesi daha zorlu hale gelir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Yemek masası nasıl süslenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?