Sit alanı nedir?

Asgari iki sit özelliği taşıyan alanlardır....

 

Jeolojik devirlerle tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olan ve yaşadıkları devirlerin sosyal, iktisadi vb. özelliklerini yansıtan, doğal, insan yapısı veya her ikisinin ortak ürünü olan ender bulunmaları, özellikleri yahut güzellikleri açısından korunması gerekli olan yer üzerinde, yer altında ve ya su altında bulunan kent ve kent kalıntıları, önemli tarih, olayların olduğu yerler ve tespit edilmiş tabiat özellikleriyle korunması gerekli olan yerler Sit Alanıdır.

6. KARMAŞIK SİT ALANI

Asgari iki sit özelliği taşıyan alanlardır.

1.Derece Doğal Sit Alanları: Bilimsel koruma açısından evrensel değere sahip ilginç özelliklere sahip olması ve ender bulunması sebebiyle kamu yararı için mutlaka korunması gereken, koruma için yapılacak olan bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunacak olan alanlardır.

2.Derece Doğal Sit Alanları: Doğal yapısının korunması ve geliştirilmesi ile birlikte aynı zamanda kamu yararı için kullanıma açılabilecek alanlardır.

3.Derece Doğal Sit Alanları: Doğal yapısının korunması ve geliştirilmesi ile birlikte bulunduğu bölgenin potansiyeli ve kullanım özellikleri göz önünde bulundurularak konut kullanımına açılabilecek alanlardır.

2. TARİHİ SİT ALANI

Önemli bulunan bir tarihi olayın yaşandığı veya önemşi bir tarihi olayla ilgili olan ve tarihi dönemlerden izler taşıyan bu özellikleri nedeni ile doğal yapısıyla beraber korunması gerekli olan tarihi sit alanlarıdır.

 

DOĞAL SİT ALANI

Doğal oluşumlar sonucu veyahut insan müdahalesi ile yapılmış olan düzenlemeler sonucu koruma değerine sahip olan yer üzerinde, yer altında veya su altında bulunan doğal alanlardır. Doğal sit alanları kendi içerisinde üçe ayrılır;

Tarihi Sit Alanı

Arkeolojik Sit Alanı

Kentsel Sit Alanı

Karmaşık Sit Alanı

Doğal Sit Alanı

Kırsal Sit Alanı

4. KENTSEL SİT ALANI

Eski kentlerin kentsel ve yöresel özelliklerini, uyumlu düzenini, mimari bütünlüğünü, donatılarını mimari ve sanat tarihi açısından koruyabilmiş, döneminin sosyal, kültürel ve iktisadi durumunu ve yaşam şekillerini yansıtan ve bu açılardan bütünlük gösteren sit alanlarıdır.

3. Derece Arkeolojik Sit Alanı

​Koruma ve kullanma kararlarına göre yeni birtakım düzenlemeler izin verilebilen sit alanıdır.

TARİHİ SİTLER, KORUMA ve KULLANMA KOŞULLARI

Tarihi Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları

a) Bitki örtüsünü, topografik yapıyı, silueti bozabilecek ve tahribata yönelik hiçbir eylemde bulunulamaz.

b) Bu alanları çevre düzeni planına kavuşturacak gereken çalışmaların yapılarak hazırlanmalı çevre düzeni planları için koruma kurullarının münasip görüşleri alınmalıdır.

c) Alanın tescil tarihi öncesi doğal dengeyi bozucu yapılmış envaiçeşit uygulamanın zaman ilerledikçe ıslahı için ilgili kamu kuruluşlarınca gereken çalışmalar yapılmalıdır.

 

d) Bu alanlar içerisinde yer bulan orman alanlarında Orman Bakanlığınca gereken çalışmalar yapılabilmektedir.

e) Bu alanlar içerisinde yer bulan anıt ve şehitliklerin düzenleme ve gereken onarımları için projeleriyle beraber koruma kurulundan izin alınmalıdır.

f) Önceleri süregelen tarımsal faaliyet ile bağ ve bahçeciliğin devam ettirilebileceğine, bu amaç dışında muhakkak kullanılamaz.

3. ARKEOLOJİK SİT ALANI

İnsanlığın doğuşundan bugüne kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, üzerinde veyahut su altındaki ürünleri, yaşanılan dönemlerin soyal, iktisadi, kültürel özelliklerini yansıtan hertürlü kültür varlığının yer aldığı alanlar arkeolojik sit alanlarıdır. Arkeolojik sit alanları kendi içerisinde 3'e ayrılır;

​Koruma çalışmaları dışında olduğu gibi korunacak olan sit alanlarıdır.

Sit alanları özelliklerine göre sınıflandırılır 

​ 

2. Derece Arkeolojik Sit Alanı

Koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenerek, koruma çalışmaları dışında aynen korunacak olan sit alanlarıdır.

5. KIRSAL SİT ALANI

Yerleşim düzenleri, yapı boyutları, yapıların çeşidi, malzemeleri ve yapım tekniği ile köy, bağ, yazlık niteliğine sahip olan alanlardır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kat karşılığı inşaat nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?