Saten duvar nasıl temizlenir?

Saten boyalar kir tutmayacak halde imal edilip pazarlandığı için çok devamlı deterjan kullanımına gerek yoktur. Tercih olarak nemli b...

 

Saten boyalar evlerde gün geçtikçe daha fazla tercih edilmeye başlayan şık dekoratif boyalardır. Gün geçtikçe artan kullanımı akıllara saten boyanın nasıl temiz tutulması ve ne biçimde temizlenmesi gerektiği hakkındaki soruları getirmektedir.

Dipnot

Saten boyalar kir tutmayacak halde imal edilip pazarlandığı için çok devamlı deterjan kullanımına gerek yoktur. Tercih olarak nemli bez ve temiz duru su yeterli olabilecektir.

Ama saten boyaların temizliğinde bazı noktalara dikkatli olunması gerekir. Çünkü yanlış silinecek veyahut temizlenecek olan saten boyalar zaman içinde duvarların solmasına, mat ve kötü görünüme neden olabilecektir. O yüzden saten duvarların nasıl temizlendiğine ait püf noktaların bilinmesi gerekir.

Saten boyaların temizliği için özel olarak üretilen duyarlı zemin koruyucu temizlik maddeleri bulunur. Bu maddelerin daha yoğunlukta kullanılması sağlıklı görünüm için daha çok tercih edilir.

Saten boyaya sahip duvarların temizliğinde en duyarlı nokta su kullanımıdır. Saten duvarın silinmesi sonrasında ıslak ya da fazla nemli kalması duvarın şişmesine ve saten boyanın git gide kabarmasına neden olabilecektir. Bu da pek tabii bir sonraki adımda boyanın çatlamasına ve dökülmesine sebebiyet verecektir. Bundan dolayı saten boyaların temizliğinde duvar nemlendirilse bile hemen sonrasında kuru bir bez yardımı ile toptan kurulanması gerekir.

 

Saten boyalar şık görünümlerinin yanında kullanış açısından da hayli elverişlidirler. Gerek temiz ve canlı duruşu gerek silinişi olsun saten boyalar plastik boyalar ya da duvar kağıtlarına nazaran hayli kullanışlıdırlar.

Yapılmaması gerekli olan bir saten duvar temizleme yöntemi ise yağ çözücü veyahut çamaşır suyu özlü temizlik malzemelerinin kullanılmasıdır. Bunlar ağır asit içermektedir ve temas ettikleri dokuya yakıcı bir etki oluştururlar. Bu da saten boyadan oluşan narin duvarlara zarar verecektir. Bunların kullanılması ile beraber duvarlarda gözle görülmektedir biçimde rengin bozulması ve solması gibi haller yaşanacaktır. Ek olarak duvarda dalgalı izler de bırakabilecektir.

Ayrıntılı olarak temizlik ve canlı görünüm için saten duvarların temizliğinde deterjan kullanımı önerilmektedir. Temizlenecek suya birkaç damla deterjan katılmak suretiyle karıştırılır. Sonrasında temiz bez yardımı ile duvarlar dairesel yavaş hareketler ile yıkanarak temizlenir. En son kurulama işlemi yine unutulmamalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Banyo dekorasyonunda aksesuar nasıl kullanılır adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?