Diş ipi kullanım yöntemleri

Diş aparatları ile beraber diş ipi kullanımının diğer bir yöntemi de diş ipi iğnesi kullanmaktır. Bu yöntemde diş ipi, özel iğne vası...

 

Ağız bakımı için sürekli kullanılan malzemeler diş fırçası ve diş macunudur. Lakin etkili ağız bakımı için bu malzemeler tek başlarına yeterli değildir. Tam bir bakım için diş fırçası ve diş macununun yanında diş ara yüz fırçası, ağız gargarası ve diş ipi gibi malzemelere de ağız ve diş temizliğinde yer verilmelidir. Bunlar içinde hassaten diş ve dişeti arasında kalan artık maddeleri ve bakteri plağını en etkili halde temizleyenin ise diş ipi olduğu söylenebilir. Naylon, mumlu, mumsuz, ortodontik ve çatal gibi çeşitleri bulunan diş iplerinin doğru kullanımı için bazı noktalara dikkatli olunması gerekir.

Ortodontik Diş İpleri

Diş aparatları ile beraber diş ipi kullanımının diğer bir yöntemi de diş ipi iğnesi kullanmaktır. Bu yöntemde diş ipi, özel iğne vasıtasıyla dişlerin arasından geçirilir. Diş ipi iğne vasıtasıyla uygun biçimde dişler arasından geçirildikten sonra da normal halde diş temizliği yapılmaktadır. Bu uygulama ortodontik diş iplerinin kullanımına hayli benzer.

Dişlerinde diş teli gibi diş aparatları bulunanların normal diş iplerini kullanmaları mümkün olmayabilir. Bu halde ortodontik adı verilen ve bir uçları sertleştirilmiş olan diş ipleri kullanılabilmektedir. Bu tarz diş ipleri sertleştirilmiş uçları vesilesiyle diş teli ile dişeti çizgisi arasındaki bölümden olabilecek biçimde dişler arasından geçirilir. Bu aşamadan sonra ortodontik diş ipi, diş aparatlarına zarar vermeyecek halde normal diş ipleri gibi kullanılmaktadır.

 

Diş İpi Kullanım Yöntemleri

Genel Diş İpleri

Naylon, mumlu ve mumsuz gibi diş ipi çeşitlerinin kullanımları benzer halde olup bu diş iplerinin yalnızca içeriklerinde değişiklik vardır. Bu tür diş iplerinin kullanımında hepsinden önce 45-50 cm kadar diş ipi kopartılır. Kopartılan diş ipinin büyük bölümü her iki elin orta parmaklarına dolanır. Üst çenedeki dişler temizlendiği sırada başparmaklardan, alt çenedeki dişler temizlendiği sırada de işaret parmaklarından destek alınır. Orta parmaklara dolanan diş ipinin 2,5-5 cm’lik bölümü destek parmakları arasında bırakılır ve temizleme işlemine başlanır.

Temizlik sırasında diş ipi, diş kenarında yukarı-aşağı hareket ettirilir. Bu hareket esnasında diş ipinin dişeti çizgisini geçmesine dikkat edilmeli, ipin ilerlemesinin durduğu yerde de diş ipi benzer halde aşağı doğru hareket ettirilmelidir. Diş ipi bu biçimde yavaş ve nazik hareketler ile, zigzaglar yaparak bütün dişlerin her iki kenarında yukarı-aşağı doğru hareket ettirilmeli ve dişlerin yan yüzeyleri ile diş ve dişeti aralarında kalan kısımlar güzelce temizlenmelidir. Yeni dişin temizliğine geçildiğinde ise parmağa dolanan diş ipinin temiz bölgeleri kullanılmalıdır. Bu biçimde son dişlerin arka kenarları dahil olma üzere bütün dişlerin temizliği yapılmalıdır.

 

Çatal Tip Diş İpleri

Son günlerde kullanımı yaygınlaşan çatal tip diş ipleri kürdana benzeyen ve ucunda takriben 1 cm boyunda diş ipi bulunan plastik araçlardır. Tek kullanımlık bu araçlar daha fazla parmaklarına diş ipi dolamak istemeyenler tarafından tercih edilir. Bu araçlar parmağa dolama hariç normal diş ipleri gibi kullanılmaktadır. Lakin bu tarz diş ipleri kullanılırken her yeni dişte yeni çatal kullanılmalıdır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Tiroid belirtileri nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?