Nefes darlığı nasıl geçer?
Panik atak esnasında yavaş nefes alıp vermeye yoğunlaşmak ve nefesi bir kağıt torba içine vermek, panik atak kaynaklı nefes darlığını...
Nefes darlığı çoğu kimsenin hayatında birkaç defa karşılaştığı bir durumdur. Akciğerlerin havayı tenefüz ederken zorlanması olayına verilen ad olan nefes darlığı, yoğun bir fiziki aktivite sonucu ortaya çıktığında normal kaşılanabilmektedir. Nefes almanın ani biçimde zorlaşması ve nefesin yetmemesi yahut derin nefes alamama gibi şikayetler ise nefes darlığının doktor tarafından incelenmesi gerekli olan durumlarıdır. Nefesin kesilmesi kaygı verici bir durumdur. Bundan dolayı nefes darlığı yaşarken endişelenmek gayet normaldir.
Nefes darlığı nasıl geçer?
Panik atak esnasında yavaş nefes alıp vermeye yoğunlaşmak ve nefesi bir kağıt torba içine vermek, panik atak kaynaklı nefes darlığını geçirmeye yardım etmektedir
Nane ve süzme bal karıştırılarak, bir tülbent vasıtasıyla göğüs üstüne konulduğunda, daha rahat nefes almayı sağlamaktadır. Sabaha kadar göğüste bekletilen bu karışım, nefes almayı kolaylaştıracaktır.
Nefes darlığı, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Her hastalıkta olduğu gibi, erken teşhis bu hastalıktan kurtulmakta önem taşır. Şikayetlerin sıklaşması sonucu uzman bir hekime başvurulmalı ve gereken tedavi yöntemlerine başlanmalıdır.
Kaygı ve stres gibi durumlardan kaynaklanan nefes darlığı için, bir psikiyatriste başvurmak hayli yararlıdır.
Alerjen ve sigara dumanı ihtiva eden ortamlardan uzak durmak da, nefes darlığı ile mücadele zamanında uyulması gerekli olan kuralların başında gelir.
Doğru nefes tekniklerini öğrenmek ve bunları nefes darlığı esnasında uygulamak da nefes darlığı yaşandığı zaman panik olmayı önlemektedir ve rahat nefes almaya yardım etmektedir.
Bununla beraber çörek otu yağı da göğüs bölümüne uygulandığı zaman nefes darlığı şikayetlerini azaltır.
Keçiboynuzu pekmezi nefes darlığına iyi gelen yiyeceklerdendir.
Sigara içiliyor ise sigarayı bırakmak, bu hastalıkla mücadele etmek için yapılması gerekli olan en ehemmiyetli şeylerden birisidir.
Kişinin yaşam kalitesini düşüren ve günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olan kronik nefes darlığı; astım, zatürre yahut koah gibi hastalıkların da başlangıcı olabilir. Kalp yetmezliği ve türlü kalp sorunları de nefes darlığının görülme sebepleri arasındadır. Bunun yanısıra panik atak ve kaygı hallerinde da nefes darlığı gözlemlenebilmektedir.
Nefes kesilmesi gün içerisinde sık karşılaşılıyor, günlük hayattaki işleri sekteye uğratacak duruma getiriyorsa uzman bir hekime başvurmak yapılacak en doğru şeydir. belli bir efor sarf edilmediğinde yahut durup dururken meydana gelen nefes daralmaları bir sağlık probleminin işaretçisi olabilir. Nefes darlığı bir aydan uzun sürüyorsa kronik nefes darlığından söz edilebilmektedir.