Koşu nasıl bir spordur?

Hafif, orta ve hızlı tempoda koşular vardır. Yani koşu sınıflandırılırken başlangıçta joggingten bitişte depara kadar değişik hız ara...

 

Yarış amacıyla ve insan vücut mekanizmasının dinamizmini sağlamak için yapılmış olan koşu sporu yürümenin hızlı versiyonu gibidir. Kişinin vücut yapısı koşuya dayanaklıdır. Ama bir sağlık problemi olan veyahut vücut ağırlığı belli bir oranın üstünde olanlar koşu yaparken dikkatli olmalıdırlar. Dinamik bir spor olduğundan dolayı doktor onayıyla koşu yapmaları daha sağlıklı olabilecektir 

Hafif, orta ve hızlı tempoda koşular vardır. Yani koşu sınıflandırılırken başlangıçta joggingten bitişte depara kadar değişik hız aralığındadır. Koşu insanların sağlığı için de çok faydalı bir spordur. Erken ölümlerin önlenmesi, kanserden koruma, beynin hücrelerini genişletme, vücudumuzun kemik ve iskelet sistemini harekete geçirme, kalbi büyütüp ve kuvvetlendirme gibi yararlarından söz edilebilir. Hemen hemen her yerde koşu yapılabiliyor olması bu sporu yaygınlaştırır. Bilinçsizce koşulmaması gerekmektedir. Bu spora özel olarak ısınma hareketleri yapılmadan başlanmamalıdır. 

Yarış amaçlı koşular

İnsanlar sağlıklarını korumak amacıyla koşu yaptığı gibi sportif yarış amacı ile da koşular da vardır. Bu koşular kültürel faliyetlerin oluşmasıyla beraber ortaya çıkmış ve canlılık kazanmıştır. Koşu, olimpik bir spordur ve M.Ö. 776 senesinde olimpik oyunlar içinde kendisine yer bulmuştur. Usain Bolt, Tyson Gay, Asafa Powell, LaShawn Merritt gibi isimler dünyaca ünlü koşucuların başında gelir. Koşular kısa mesafe koşuları, engelli koşular, orta mesafe koşuları, uzun mesafe koşuları ve bayrak koşuları olmak üzere beşe ayrılır. 

 

Engelli koşular: 100 m, 110 m, 400 m, 3000 m engeli olarak ayrılıp koşu mesafesine yerleştirilen engellerle zorlaştırıldığı için en fazla koordinasyon isteyen dallar arasındadır. 

Kısa mesafe koşuları: 50 m, 55 m, 60 m, 100 m, 200 m, 300 m, 400 m olmak üzere mesafelere ayrılan koşu çıkış, ivme kazanma, uzun adımlarla koşu ve bitiş olmak üzere etaplara ayrılır.

Uzun mesafe koşuları: Saat yönünün tersi istikametin koşulan uzun mesafe koşuları 5000 m, 10000 m, yarı maraton, maraton ve ultra maratondur. 

Bayrak koşuları: 4 sporcudan oluşan koşu takımları arasında yapılmaktadır 

Orta mesafe koşuları: Olimpiyatların ve atletizm şampiyonalarının esas yarışlarından orta mesafe koşuları 800 m, 1500 m, 1 mil, 3000 m ve hendekli koşu olarak ayrılır. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Paten nasıl bir spordur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?