Kakule ne işe yarar?

Kakule öğütülüp baharat olarak kullanılabileceği gibi, kakuleden çay da hazırlanabilir. Bunu yapmak için 1 tatlı kaşığı kakuleyi 1 ba...

 

Kakule zencefilgiller ailesinden bir bitki olarak bilinir. Geniş yapraklara sahip olan kakule daha fazla Hindistan ve Güneydoğu Asya’da yetiştirilir. Boyu 4-5 metreyi bulabilen kakule daha fazla baklagillerin yanında, balıkla birlikte tüketilir. Güzel kokusu ve tadı olduğundan çok yemekte baharat olarak da kullanılabilen bir bitki olarak bilinmektedir. İçerisinde yer bulan besin değerlerinden ötürü insanların sağlığı için hayli faydalı bir besindir.

Kakulenin faydaları nelerdir?

Kakulenin bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği vardır. Düzenli biçimde tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişiyi hastalıklara karşı korur.

Kakule sakız gibi ağızda çiğnendiğinde ağız kokusunun alınmasını sağlamaktadır.

Sabahları kalktığında mide bulantısı yaşayan ve kusan kişiler her gün kakule çayı tüketebilir.

Boğazda veyahut kaslarda oluşan iltihaplanmalarda kakule tüketmek rahatsızlığın çabuk geçmesini sağlamaktadır. Ek olarak eklem ağrılarını geçirmede de kakule gayet etkilidir.

Kakule iyi bir antioksidandır. Bu özelliğiyle vücudumuzdaki toksinlerin kolay bir şekilde dışarı atılmasına yardım etmektedir.

Kakule yemeklerde kullanıldığı zaman iyi bir iştah açıcıdır. Güzel kokusu ve tadı iştah açar.

Depresyon, stres gibi sorunları olan kişiler rahatlamak için kakule kullanabilir.

Kakule hıçkırığa da iyi gelir.

Mide ile ilgili sorunu olan kişiler bolca kakule tüketmelidir. Yemek sonrası oluşan gazı kolaylıkla alır. Ek olarak hazımsızlık problemi yaşayan kişiler içerisinde yararlıdır.

 

Böbrek, idrar yolu, mesane ile ilgili sorunu olanların kakule çayı tüketmeleri yararlı olur. Bu sorunların çabuk aşılmasını sağlamaktadır.

Kakule nasıl ve ne kadar tüketilmelidir?

Kakule öğütülüp baharat olarak kullanılabileceği gibi, kakuleden çay da hazırlanabilir. Bunu yapmak için 1 tatlı kaşığı kakuleyi 1 bardak kaynar suyun içerisinde atıp on dakika demlenmeye bırakmak yeterlidir. 

Kakule olgunlaştıktan sonra kakulenin tohumları toplanır ve kurutulur. Kakulenin kullanılan kısmı bu tohumlardır. Fakat kakulenin faydalarının daha fazla olması için kakule kabuklu bir biçimde alınmalıdır. Gerektiği zaman kakulenin kabukları öğütülmelidir.

Kakule kararında tüketildiğinde sağlığa zararlı değildir. Çayını içilecekse gün içinde 1 bardak içmek, baharat olarak tüketecekseniz 1 tutam kullanmak yeterlidir. Safra taşı olanların kakule kullanmaması gerekmektedir. Ek olarak hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Ihlamur ne işe yarar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?