Harita mühendisi nasıl olunur?

Harita mühendisliğinin, her geçen gün gelişip önem kazanmasının sebebi bu konudaki teknolojik gelişmelerdir. İsminin geomatik mühendi...

 

Harita mühendisliği, seneler içerisinde üniversitelerde değişik isimler almış bir meslek dalıdır. Eskiden "Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği" adı verilen bölüme artık, içindeki her tür disiplin ve uygulamayı daha iyi anlatması açısından Geomatik Mühendisliği denir. Harita mühendisliği, genelde Avrupa ve Amerika'da geomatik mühendisliği olarak geçmektedir.

Harita Mühendisliği Nedir?

Harita mühendisliğinin, her geçen gün gelişip önem kazanmasının sebebi bu konudaki teknolojik gelişmelerdir. İsminin geomatik mühendisliği olarak değişmesi de bize bu konudaki gelişimi göstermektedir. Geomatik kelimesi, geodezi ve geoinformatik kelimeleri birleştirilerek oluşturulmuştur. Yani, geomatik yer ölçümü ve bunu yapmak için kullanılan her tür bilgi sisteminin bilim dalıdır.

Harita mühendisliği, bir kara parçasının hepsinin veya bir kısmının metrik olarak ölçülmesi ve elde edilen sayısal ve mekansal bilgilerin bilgisayar oratmında birleştirilerek harita ve planlar olarak tasvir edilmesi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Harita mühendisleri, harita oluşturma dışında her çeşit konumsal ölçüm, hesap, analiz, değerlendirme ve birleştirme, görselleştirme çalışmaları yaparlar. Harita mühendisliği, uydulardan konum belirledikleri ve uydu görüntülerinden fazlasıyla yararlandıkları içi gelişen teknolojiyle en iç içe çalışan mühendislik dallarından biridir.

 

Harita mühendisliği, jeodezi (jeo=yer, dezi=ölçme), fotogrameri, uzaktan algılama ve navigasyon uydu sistemleri, coğrafi arazi bilgileri gibi birçok yeni ve eski teknolojiyi kullanılmaktadır. Harita mühendisliği kısımlarında, matematik, fizik, istatistik gibi temel derslerin yanında jeodezi, uydu teknolojisi ve bilgisayar bilimlerine özgü dersler alınır.

Harita mühendisliğine "harita ve kadastro mühendisliği" ve bu günlerde hassaten "geomatik mühendisliği" denir.

Nasıl Harita Mühendisi Olunur?

Harita mühendisleri, yeryüzü hareketlerinin izlenmesi, yapıların kontrolü için deformasyon ölçmeleri ve değerlendirmeleri, kara/demiryolu, köprü, baraj uygulamaları, farklı çalışmalara altlık oluşturmak için dijital ve basılı tematik haritaların çıkarılması, mekansal veri tabanlarının oluşturulması gibi çalışmalar yapan özel ve resmi kurumlarda çalışabilirler.

Harita (geomatik) mühendisi olmak için bu bölüme sahip olan üniversitelerin 4 senelik lisans eğitimi almak gerekiyor. Türkiyede İTÜ, Cumhuriyet, Çanakkale Onsekiz Mart, Hacettepe, Okan ve Bülent Ecevit üniversitelerinde geomatik mühendisliği bölümü bulunur. Ek olarak İTÜ ve Hacettepe üniversitelerinde geomatik mühendisliği master ve doktora programları da bulunur. Bu bölümü okuyan öğrenciler eski adıyla harita mühendisi yeni adıyla geomatik mühendisi olurlar.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Silecek nasıl değiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?