Elektrikli şofben nedir?

Evin elektrik sisteminin ana kısmına şofben için ek olarak, istenmeyen bir hal oluştuğunda elektriği kesmeye yarayan bir sigorta takt...

 

Adını Fransızca'dan alan şofben, seri biçimde su ısıtma özelliği ile, özel olarak banyodaki sıcak su ihtiyacını giderir. Elektrik ile çalışan ve gaz ile çalışan olmak üzere iki tipi vardır. Çoğunlukla doğal gaz taşıma hizmetinin ulaşmadığı bölümlerde elektrikli şofben kullanılır. Elektrikli şofben yüksek akımlı çalıştığından, yüksek elektrik tüketimi yapar.

Evin elektrik sisteminin ana kısmına şofben için ek olarak, istenmeyen bir hal oluştuğunda elektriği kesmeye yarayan bir sigorta taktırılmalıdır. Mesela şofben çalışır halde iken birden şofbenin kazanı delindi ve su akıtmaya başladı kabul edelim,eğer bahsi geçen sigorta bulunmuyorsa sızan suyun elektrik almasıyla oluşan ölümcül kazalar yaşayabilirsiniz. Lütfen şofbenli evlerde sigorta kullanımına özen gösterelim. 

Elektrikli şofben kurulum aşamasından bahsedecek olursak; eğer elektrik ustası çağırma fırsatımız bulunuyor ise usta çağırmak öncelikli tercih olmalıdır, eğer elektrik ustası çağırılması mümkün değilse kullanım kılavuzu tam olarak okunmalı ve ona göre kurulum gerçekleştirilmelidir. Şofben kutusunun içerisinden normalde bir adet şofben, bir adet su giriş hortumu ve bir adet su çıkış hortumu bulunur. Şofbeni asacak uygun yer bulduktan sonra arkasında bulunan çivi asımlık 3 adet bölmeyi duvara çakılı çivilerin üstüne denk gelecek biçimde asmamız gerekir. Sonrasında evin elektrik sisteminden gelen ve biri (+)kutup biri (-) kutup biri de topraklama kablosu biçiminde olan üçlü kabloyu şofbene kutupları münasip gelecek biçimde bağlıyoruz. Tabi bu işlemler esnasında zarar görmemek adına evin elektriği ana sigorta tarafından kesilmelidir. Kablolar bağlanıp şofben duvara asıldıktan sonra artık sıra şofben su girişi ve şofben su çıkışı hortumlarını bağlamada. Şofben üstünde bulunan mavi renkteki giriş, soguk su girişi, yine üstünde bulunan kırmızı renkli giriş sıcak su çıkışıdır. Hortumları da doğru biçimde bağladıktan sonra şofbeninizi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

 
 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Paratoner nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?