Devedikeni hangi hastalıklara iyi gelir?

Devedikeni toplum içinde deve kengeli, Meryemana dikeni, sütlü kengel olarak da adlandırılır. Bitkinin tohumları öğütülerek tüketildi...

 

Enginar ailesinin bir üyesi olan devedikeni 30 ile 100 cm. büyüklüğünde, gövdesi köşeli, seyrek tüylü, 1-2 senelik otsu bir bitki olarak bilinmektedir. Mor, pembe ve beyaz çiçeklidir. Güneşli, rüzgar almayan, kuytu yerleri sever. Tarla, yol kenarları ve dağ eteklerinde yetişir.

Devedikeni toplum içinde deve kengeli, Meryemana dikeni, sütlü kengel olarak da adlandırılır. Bitkinin tohumları öğütülerek tüketildiği gibi gövdesi soyularak taze olarak da yenilebilir. İçerdiği silymarin maddesi vesilesiyle özel olarak karaciğer rahatsızlıklarında tedavi edici olarak kullanılmaktadır.

Devedikeninin Faydaları

Safra artışını sağlanmasıyla, böbreklerin daha verimli çalışmasına katkıda bulunarak idrar yolu rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılmaktadır.

İçerisinde bol bol bulunan antioksidanlar ve biyoflavonoidler hasebiyle kronik karaciğer hastalarının kanında bulunan enzimleri düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Karaciğer hücrelerinin onarılmasında ve yenilenmesinde son derece yararlı olan devedikeni karaciğer detoksu için kullanılmaktadır. Devedikeni tohumu öğütülüp günlük olarak bir ay süresince tüketilirse karaciğeri yeniler. Bu yol senede iki kez tekrarlanabilir.

Zehirli maddelere maruz kalan kişiler içerisinde yararlıdır. Nikotin, alkol, karbonmonoksit gibi maddelerin etkilerini zararsız hale getirir. İyi bir kan temizleyici ve karaciğer toniğidir.

 

Devedikeninden elde edilen çay düzenli şekilde tüketildiğinde anne sütünü artırmaya yardım eder.

Sindirim sistemini kuvvetlendirerek kabızlığa iyi gelir. Mide sindirimini de kuvvetlendirerek hazımsızlığı ortadan kaldırır. İştah açıcı olarak kullanılmaktadır.

Karaciğeri zayıf olan insanların fonksiyonlarını düzenler ve güçlendirir.

Karaciğer içinde biriken toksik maddelerin parçalanarak vücudumuzdan atılmasını sağlar. Karaciğerin çalışmasını destekleyerek, fonksiyonunu arttırmaktadır ve yeni hücrelerin oluşumunu sağlamaktadır.

Devedikeni tohumu psorasis ve kronik mantar hastalığının tedavisinde yardım eden olarak kullanılmaktadır.

Devedikeni alkol tüketiminin neden olduğu zararlı maddelerin vücutta etkisiz hale gelmesini sağladığı bilinir.

Migren ataklarını hafifletir, varisleri giderir, damar tıkanıklığını engeller.

Hepatit hastalığının karaciğere vermiş olduğu tahribatı iyileştirir.

Hücre yenileyici etkiye sahip bu bitkinin göğüs, yumurtalık ve prostat kanserini önlemeye yardım eden olduğu yapılmış olan test sonuçları ile kanıtlanmıştır.

Bağışıklık sistemini düzenler, vücudumuzun direncini arttırır.

Karaciğer yağlanmasının önüne geçmektedir, yağların ise parçalanması için gerekli olan safrayı üretir. Karın bölgesinin yağlanması halinde sık görülebilen karaciğer yağlanmasının önüne geçmektedir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Sumak hangi hastalıklara iyi gelir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?